Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Дъвкане и хапане от кученцето

Много кученца обичат да дъвчат разни неща, докато растат. Това е техният начин за изследване на средата и откриване на нови неща. Те също преминават през „поникване на зъби“, така че за твоето кученце е съвсем естествено да хапе любимите си играчки.

Може би си мислиш, че би трябвало да го спреш да дъвче, но когато то дъвче безопасна играчка и не прекалява, това може да е напълно здравословно.

Какъв е проблемът с дъвкането?

Какъв е проблемът с дъвкането?


Ако кученцето ти постоянно дъвче разни неща – или ако нещата, които дъвче, са опасни или непозволени – ще трябва да контролираш поведението му. Прекомерното дъвкане може да е причинено от скука или стрес, така че разрешаването на тези основни причини не само ще го спре, но и ще подобри общото му състояние.

Твоят ветеринарен лекар може да ти помогне да установиш причината за прекомерното дъвкане. А междувременно има някои общи съвети, които могат да ти помогнат да поддържаш безопасно дъвчене.

  • Насърчавай кученцето си да стои в легълцето си, когато излизаш от вкъщи. Ако стои там, няма да може да прави толкова много пакости.
  • Давай му много безопасни играчки за дъвчене, които ще му помогнат да се справи със скуката. Ако можеш да го накараш да дъвче само тях, то няма да се насочва толкова много към непозволените неща.
  • Когато го видиш да дъвче нещо непозволено кажи „Не“, за да му покажеш, че това не е правилно. Насочи вниманието му към безопасна играчка, която може да дъвче, без да бъде упреквано.
  • Похвали го, когато го видиш да дъвче някоя безопасна и подходяща играчка.
  • Можеш да го сложиш в кошарка, когато си вкъщи, но нямаш възможност да го наблюдаваш през цялото време. Непременно му осигури някакви безопасни играчки за дъвчене. Така то ще има с какво да си играе, но няма да може да дъвче неща, които не са за тази цел.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB