Остаряване

Остаряване

Остаряване

Остаряване

Остаряване

Остаряване

Остаряване

Също както при хората, с остаряването тялото и умът на кучетата се променят. Но с правилните грижи можеш да му помогнеш да се радва на добър живот и през годините на старостта си.

При повечето кучета първите признаци на застаряване ще се появят на възраст около 7 години (по-рано при големите и по-късно при малките кучета). Първоначално физическите и поведенческите промени ще бъдат много малки, но с годините ще стават все по-забележими.

За да подпомогнеш възрастното си куче през целия процес на стареене – а и за да направиш така, че и ти, и то да се възползвате пълноценно от живота си заедно – пробвай да следваш тези прости съвети.

Поддържай кучето си активно и в добра форма

Поддържай кучето си активно и в добра форма
 

Упражненията са също толкова важни за по-възрастните кучета, както и за по-младите. Чрез поддържане на навика за ежедневна активност и игри, можеш да помогнеш на кучето си да остане в добра форма – умствено и физически. Ако то има проблеми с подвижността или здравето, попитай ветеринарния си лекар кои са най-добрите упражнения.

 

Стимулиране на ума
 

Не само тялото на кучето ти се нуждае от редовни упражнения. Умът му също. Има много начини да стимулираш ума и зрението на възрастното си куче.

Можеш да използваш за игра специално разработени играчки за трениране на ума или да вземеш мерки да имаш изглед от прозорец, през който кучето ти винаги може да гледа навън.

Внасянето на разнообразие и изненади в разходките е друг страхотен начин да караш ума му да работи – дори и това да е просто влизане от друга страна в любимия му парк.

Стимулиране на ума

Редовни посещения при ветеринарния лекар
 

Редовните прегледи ще дадат възможност на твоя ветеринарен лекар да следи за евентуални промени в здравето на възрастното ти куче, както и да предприеме незабавни действия, ако е необходимо. Когато кучето ти навлезе в годините на старостта си, трябва да се стараеш да го водиш на прегледи по-често – поне два пъти годишно.

Пригодена за него храна
 

С остаряването хранителните потребностите на кучетата се променят. За да помогнеш на кучето си да се възползва пълноценно от старостта си, премини към специално формулирана диетична храна като например PURINA PRO PLAN Veterinary Diets NEUROCARE.

Тя е пълноценна кучешка храна за зрели и възрастни кучета, научно разработена, за да подпомага мозъчната функция и свързания с възрастта когнитивен спад. Храната съдържа специално подбрани хранителни вещества, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес на мозъка, както и предоставя алтернативен източник на енергия за мозъка, който доказано поддържа мозъчната функция.

По-късните години от живота на твоето куче могат да бъдат чудесно време и за двама ви. Като следваш тези съвети, можеш да спомогнеш за обогатяването на тези години – и за поддържането на кучето ти в добра кондиция възможно най-дълго.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB