Вашият любимец - нашата страст
Коли (гладко)

Късокосместо Коли

Средна/едра порода, с добри пропорции и достоен вид, Гладкото коли трябва да изглежда така, сякаш е способно на цял ден работа. Възрастните мъжки са високи 56-61 см и тежат 20,5-29,5 кг, а женските са 51-56 см и 18-25 кг. Късата плоска козина е груба на допир и се предлага в самур и бяло, трицветно (черно с жълтокафяви и бели петна) и синьо мерл (сребристо-синьо с черно).

Необходимостта да се знае
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Характер на кучето

Дружелюбно семейно куче с добър нрав, кучето Smooth Collie е будно и е добър домашен пазач. Той може да бъде склонен към прекомерен лай, ако не е обучен или ако му е скучно, и не се радва да бъде отделен от близките си твърде дълго. Активно куче, което се нуждае от умствена стимулация, късокосместото коли се радва на обучение и може да достигне високи стандарти в много кучешки дисциплини. Могат да бъдат чувствителни и се нуждаят от нежно, спокойно отношение.

Произход на куче

Дългокосместите и късокосмести кучета коли може да изглежда много различно, но под козината си са едно и също куче. Дългокосместата порода се нуждаеше от по-дебела и по-дълга козина, за да издържи на непримиримите условия на Шотландските планини, докато по-късокосместите кучета от породата гладко коли отглеждат овце в низините, където времето е по-меко. Късокосместото коли е разпознаваема порода повече от два века, но овчарски кучета от подобен тип са съществували в Шотландия много преди това.

Здравето на кучето

Упражнение за кучета

Хранене на кучета

Сресване на кучета

Намиране на куче

Лабрадор, легнал до дивана
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички кучета имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи кучета и разберете кои породи кучета отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Кученце върви на повод до собственика си
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете кученце?
Присъединете се към Growing Pup за помощ от нашите експерти на Purina за това как да намерите правилното кученце и да се подготвите за неговото ново пристигане, както и отстъпка от една от нашите серии кученца.
Куче с червен нашийник, седнало до собственика си
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към кученце с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдник на кученца с това ръководство.
Куче с червен нашийник
Намиране на домашен любимец
Посрещане на вашето куче у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Легнало куче с червен нашийник
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много кучета, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Куче с червена яка, гледащо през прозореца
Съвет за кученце
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново кученце е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста страшно за вашето ново кученце. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за кученца.
Собственик проверява нашийник за куче
Намиране на домашен любимец
Ползите от това да имате куче
Навсякъде е известно, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но знаете ли, че всъщност има много предимства да имате куче? От това да ви помогне да влезете във форма до това да се запознаете с нови хора, вашето кученце всъщност може да помогне за подобряване на вашето здраве и социален живот. Продължете да четете, за да откриете ползите от кучетата!