Вашият любимец - нашата страст
Доберман

Доберман

Породата доберман е умерено голямо, мощно, но елегантно животно. Козината е гладка, къса и може да бъде в кафяво, черно, синьо или светлобежово (известно още като Изабела) с петна от ръжда. Осанката трябва да бъде горда и всяко куче може да бъде оприличено на чистокръвен кон. Възрастните мъжки са с размери около 69 см, а възрастните женски 65 см. Възрастният тежи около 32-45 кг.

Необходимостта да се знае
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Голямо куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Характер на кучето

Кучето доберман се нуждае от умствена и физическа активност. Представителите й трябва да бъдат правилно обучени, тъй като скучаещото куче ще развие поведенчески проблеми. Социализиран рано с други кучета, домашни любимци и деца, доберманът може да бъде прекрасен семеен домашен любимец. Той е лоялен и привързан и със сигурност ще защити дома. Той обаче е склонен да бъде „куче за един човек“ и няма да търпи дразнене, така че децата трябва да бъдат научени как да се държат около кучето. Собственикът трябва да носи отговорност за поведението на кучето си. Ако не можете да отделите време или нямате опит с кучета, това не е породата за вас.

Произход на породата доберман

Използвайки различни породи, немски нощен пазач, ловец на кучета и бирник, наречен Хер Луис Доберман, се нуждаел от най-доброто куче за защита, което да го придружава в обиколките му. Така той създава тази порода в края на 19 век. Говори се, че той е използвал ротвайлери и немски догове заради техния размер и сила, хрътки заради тяхната бързина и манчестърски териери заради елегантната козина и грациозните очертания, както и упоритостта на териера. Други породи, които може да са били използвани, включват шнауцери, немски пинчери, немски овчарки, немски късокосмести пойнтери и ваймаранери. Първата порода кучета Доберман (или „Доби“) е регистрирана в немската племенна книга през 1893 г.

Здравето на кучето

Упражнение за кучета

Хранене на кучета

Сресване на кучета

Намиране на куче

Лабрадор, легнал до дивана
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички кучета имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи кучета и разберете кои породи кучета отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Кученце върви на повод до собственика си
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете кученце?
Присъединете се към Growing Pup за помощ от нашите експерти на Purina за това как да намерите правилното кученце и да се подготвите за неговото ново пристигане, както и отстъпка от една от нашите серии кученца.
Куче с червен нашийник, седнало до собственика си
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към кученце с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдник на кученца с това ръководство.
Куче с червен нашийник
Намиране на домашен любимец
Посрещане на вашето куче у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Легнало куче с червен нашийник
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много кучета, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Куче с червена яка, гледащо през прозореца
Съвет за кученце
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново кученце е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста страшно за вашето ново кученце. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за кученца.
Собственик проверява нашийник за куче
Намиране на домашен любимец
Ползите от това да имате куче
Навсякъде е известно, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но знаете ли, че всъщност има много предимства да имате куче? От това да ви помогне да влезете във форма до това да се запознаете с нови хора, вашето кученце всъщност може да помогне за подобряване на вашето здраве и социален живот. Продължете да четете, за да откриете ползите от кучетата!