Вашият любимец - нашата страст

Бордър Коли

Бордър коли е средно голямо, добре сложено куче. Козината му може да е гладка или средно дълга, а най-разпространеният цвят е черно-бял, въпреки че се срещат и други цветове в комбинация с бяло - например кафяво, синьо мерле, червено или дори трицветно. Възрастните мъжки екземпляри са високи около 53 см, а женските - малко по-малко. Теглото на породата е около 14-20 kg.

Необходимостта да се знае
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Куче със средна големина
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход на породата

Кучетата от породата бордър коли датират от 1700 г., въпреки че сегашното им име е дадено едва през 1915 г. В продължение на стотици години те са работили заедно с овчарите в граничната област между Шотландия и Англия, като са били отглеждани единствено заради работните им качества. Някои развъдчици на Бордър коли се опасяват, че акцентът върху външния вид и красотата може да доведе до погубване на породата, поради което все още се фокусират предимно върху работните им качества. Често има разлики между изложбените и работните породи.

Характер на породата

Бордър колитата са винаги готови за работа, внимателни, жизнени и бдителни. Те ще създадат много близка връзка със собственика и семейството си, но ако не им се отделя достатъчно време и нямат голямо движение, те не са подходящи като домашни любимци за семейство с малки деца. Това се дължи на факта, че в природата им е заложено да пасат всичко, което се движи - включително и вашите деца! Ако не се стимулират физически и умствено, те ще се отегчат, ще развият поведенчески проблеми или ще станат пакостници, тъй като мозъкът им постоянно е активен.

Здраве на породата

Упражнения за породата

Хранене на породата

Поддръжка на козината

Намиране на куче

Лабрадор, легнал до дивана
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички кучета имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи кучета и разберете кои породи кучета отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Кученце върви на повод до собственика си
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете кученце?
Присъединете се към Growing Pup за помощ от нашите експерти на Purina за това как да намерите правилното кученце и да се подготвите за неговото ново пристигане, както и отстъпка от една от нашите серии кученца.
Куче с червен нашийник, седнало до собственика си
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към кученце с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдник на кученца с това ръководство.
Куче с червен нашийник
Намиране на домашен любимец
Посрещане на вашето куче у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Легнало куче с червен нашийник
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много кучета, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Куче с червена яка, гледащо през прозореца
Съвет за кученце
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново кученце е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста страшно за вашето ново кученце. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за кученца.
Собственик проверява нашийник за куче
Намиране на домашен любимец
Ползите от това да имате куче
Навсякъде е известно, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но знаете ли, че всъщност има много предимства да имате куче? От това да ви помогне да влезете във форма до това да се запознаете с нови хора, вашето кученце всъщност може да помогне за подобряване на вашето здраве и социален живот. Продължете да четете, за да откриете ползите от кучетата!