Вашият любимец - нашата страст
Бернска Овчарка

Бернска Овчарка

Поразително аристократични, Бернските планински кучета са едни от най-привлекателните швейцарски работни породи. Козината им е мека и копринена, с гъста подкозина. Представителите винаги са черни с бяла бляскава муцуна, бели гърди и лапи, както и с бели върхове на опашките. Богатият кестеняв или загорял цвят разделя черното и бялото по краката и бузите. Те са силни и здрави кучета, като възрастните женски са високи между 58 и 66 см, а мъжките - между 64 и 70 см. Теглото и при двата пола е между 40 и 44 кг.

Необходимостта да се знае
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Гигантска порода куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход на породата

Произходът на породата Бернско планинско куче (или "Бернер") може да се проследи допреди 2000 години, когато римляните нахлуват в Швейцария, тогава известна като Хелвеция, със своите говедари и кучета пазачи. Римските кучета от типа "мастиф" вероятно са били кръстосани с такива за охрана на стада, които са можели да издържат на суровите климатични условия в Алпите, а и са послужили за смекчаване на темперамента им. Тогава бернерските сененхунди са били използвани за превозване на тъкани изделия или млечни продукти от село до село.

Характер на породата

Бернските планински кучета са добродушни и обичат да бъдат включвани във всички аспекти на семейния живот, което ги превръща в прекрасни другари. Привързани, търпеливи и особено добри с децата, като дори ги защитават, ако е необходимо. Имат нужда да бъдат с хората и да получават обич. Те ще лаят, за да предупредят пристигането на посетителите, но скоро ще се успокоят отново. При условие, че са били социализирани с котки или други домашни животни, още като са били малки, оттам насетне винаги ще ги приемат.

Здраве на породата

Упражнения за породата

Хранене на породата

Поддръжка на козината

Намиране на куче

Лабрадор, легнал до дивана
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички кучета имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи кучета и разберете кои породи кучета отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Кученце върви на повод до собственика си
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете кученце?
Присъединете се към Growing Pup за помощ от нашите експерти на Purina за това как да намерите правилното кученце и да се подготвите за неговото ново пристигане, както и отстъпка от една от нашите серии кученца.
Куче с червен нашийник, седнало до собственика си
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към кученце с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдник на кученца с това ръководство.
Куче с червен нашийник
Намиране на домашен любимец
Посрещане на вашето куче у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Легнало куче с червен нашийник
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите куче от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много кучета, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Куче с червена яка, гледащо през прозореца
Съвет за кученце
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново кученце е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста страшно за вашето ново кученце. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за кученца.
Собственик проверява нашийник за куче
Намиране на домашен любимец
Ползите от това да имате куче
Навсякъде е известно, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но знаете ли, че всъщност има много предимства да имате куче? От това да ви помогне да влезете във форма до това да се запознаете с нови хора, вашето кученце всъщност може да помогне за подобряване на вашето здраве и социален живот. Продължете да четете, за да откриете ползите от кучетата!