Вашият любимец - нашата страст
Сомалийска

Сомалийска котка

Сомалийската котка е със средно телосложение твърда, гъвкава и добре замускулена. Главата образува среден клин с нежни контури, а ушите са широко раздалечени и с кичури. Очите са с форма на бадем, разположени са добре раздалечени и често са кехлибарени, лешникови или зелени на цвят - колкото по-дълбок е нюансът, толкова по-добре. Краката са дълги и имат овални кичести лапи. Козината е със средна дължина, а мекият фин косъм е гъст, но прилепва към тялото. Зрелите възрастни сомалийски котки имат риза и пълни бричове, но това няма да се вижда при котетата. Върху всеки косъм трябва да има най-малко три ленти, придаващи шест контрастни цветни секции от основата до върха. Сомалийската котка се предлага в избор от 28 цвята. „Обичайно“ е наситено златисто кафяво с кайсиево основно покритие, белязано с черно.

Необходимостта да се знае
  • Много активна и любознателна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Сомалийските котки са много интелигентни. Сомалийската порода е добродушна и игрива и се радва на игри и играчки. Сомалийските котки може да са по-срамежливи и по-независими от своите абисински братовчеди, но се радват на човешка компания. Те са активни и се радват на достъп до упражнения на открито.

Произход

Страна на произход: Америка

Сомалийската котка е дългокосместа версия на абисинската. Генът за дълга козина е въведен в абисинската порода в началото на 1900 г., но дългокосместият сорт не е бил развъждан специално до 1960 г. Първоначалното въвеждане на дългокосместия ген се състои във Великобритания и абисинците, носещи рецесивния ген, са изнесени в Европа и Америка. Систематичното развъждане на сомалийската котка започва в Америка. Сомалийките скоро стават популярни в други части, особено в Австралия, където се развъждат почти с изключение на абисинките.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!