Вашият любимец - нашата страст
Савана

Порода Котка Савана

Савана котката е висока, слаба с дълги крака и нейният окончателен размер може също да зависи от това колко близо е това конкретно потомство до кръстоските от първо поколение – ранните поколения са доста големи. Мъжките савана котки обикновено са по-големи от женските. Поради случайните фактори в хибридната генетика на породата. Савана котките може да имат значителни различия в размера дори в едно котило. Цялостният вид на отделна савана котка зависи до голяма степен от поколението. Обикновено са на петна, но могат да се предлагат и в класически или мраморни шарки, снежно оцветяване и сини или други разредени цветове. Ушите са дълги, дълбоки, заоблени и изправени (отзад на ушите има централна светла лента, оградена с черно, тъмно сиво или кафяво, което придава ефект на око), те имат широк нос и очи с качулка. Късите им опашки имат черни пръстени, с плътен черен връх, а очите им могат да бъдат зелени, кафяви или златни.

Необходимостта да се знае
  • Много активна и любознателна котка
  • Независима котка
  • По-скоро комуникативна
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Тъй като саванските котки не са често срещани, е трудно да се обобщи за техните личностни черти и колко предсказуеми са. Някои казват, че са много социални и приятелски настроени към нови хора и други котки и кучета, докато други може да избягат и да се скрият или да се върнат към съскане и ръмжене, когато видят непознат. Очевидно саванските котки също могат да скачат много високо (8 фута) от изправено положение и се учат бързо. Това вероятно не е първата котка. Доста голяма и силна е и често се описва като „напориста“. За саваните се казва, че едновременно „чуруликат“ като сервал или мяукат като домашна котка или комбинация от двете. Казват също, че съскат доста силно.

Произход

Страна на произход: САЩ

Саванските котки са доста противоречиви. Те са резултат от кръстосването на домашна котка и сервал - средно голяма, широкоуха дива африканска котка. Тези първи кръстоски след това се отглеждат отново и получените котки се наричат домашни. Породата започва в средата на 80-те години на миналия век и е призната от една от организациите за модни котки.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!