Вашият любимец - нашата страст
Персийска дългокосместа

Персийска дългокосместа котка

Персийската дългокосместа котка е средно голяма набита порода с масивна глава, пропорционална на тялото. Главата е кръгла и широка с малки широко поставени уши и късо отворено лице. Очите са големи и кръгли с блестящ цвят. Краката са къси, дебели и силни с големи кръгли лапи и кичести пръсти. Опашката е къса и пухкава. Козината е дълга, гъста и пищна с плътен мек подкосъм. Персийката се предлага в голямо разнообразие от модели и цветове.

Необходимостта да се знае
  • Спокойна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • По-голяма и внушителна порода
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Персийските дългокосмести котки са спокойни и привързани. Те са нежни и не са толкова активни, колкото някои късокосмести породи. Като цяло нямат нищо против да живеят сами и са напълно доволни да бъдат единствена котка. Те са напълно доволни да седят тихо и да изглеждат красиви.

Произход

Страна на произход: Турция и Персия

Първите документирани предци на персийската котка са внесени през 17-ти век от Персия в Италия и от Ангора (сега Анкара), Турция във Франция. Персийските котки са били със сива козина, докато тези от Ангора - бели. Потомците на тези дългокосмести котки в крайна сметка достигат Великобритания през 19 век. Тези ранни персийски котки са били доста различни от котките, които печелят изложби днес: лицата им са били по-дълги, ушите им по-големи и са имали по-голяма форма. През годините селективното развъждане е довело до набито тяло и плоско лице, които са познати днес. Козината не е просто дълга; има много гъст подкосъм, който изисква огромен ангажимент по отношение на грижата на собственика – котката не може да я поддържа сама.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!