Вашият любимец - нашата страст
Норвежка гора

Норвежка горска котка

Норвежката горска котка е по-голяма от средната котка. Това е елегантна порода с полудългокосместа козина (през лятото е малко по-къса). Тялото е дълго, мускулесто и силно сложено със солидна костна структура. Има дълги крака и пухкава опашка. Главата е дълга и триъгълна с прав профил и високо поставени уши с туфлен връх. Гладка лъскава козина покрива вълнения подкосъм, който е водоотблъскващ. Котка в пълно палто има риза, предница, панталони и дори кичури коса между пръстите на краката. Норвежката горска котка може да бъде с всякакъв цвят с изключение на шоколадов, лилав или сиамски котешки шарки и може да има произволно количество бели петна по лапите, гърдите, корема или лицето. Очите могат да бъдат всякакъв цвят.

Необходимостта да се знае
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Тиха котка
  • По-голяма и внушителна порода
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Характер

Норвежките горски котки обичат хората и се радват на човешка компания. Понякога те могат да бъдат много взискателни към обич. В други случаи изглеждат доста независими. Те са свикнали с живот на открито и са добре приспособени да се скитат и ловуват навън и се казва, че са отлични катерачи. Те могат да бъдат много възнаграждаващи спътници, тъй като са изключително приятелски настроени и игриви. Породата се развива бавно и може да достигне зрялост до четиригодишна възраст.

Произход

Страна на произход: Скандинавия

Норвежката горска котка е порода, за която се смята, че произхожда от късокосместите котки, донесени от викингите от Великобритания и дългокосместите котки, донесени от кръстоносците в Скандинавия, които след това се чифтосват с местни селскостопански и диви котки. Произходът на породата в студения север на Скандинавия означава, че тя е добре адаптирана към студените зими и е здрава и издръжлива. Най-добрата адаптация към климата е двойното палто, което предпазва от вятър и сняг и съхне бързо. Породата е призната за първи път в Норвегия през 1930 г. и се появява за първи път на котешки изложби през 1938 г. Норвежките горски котки са изнесени от Норвегия едва през 70-те години на миналия век.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!