Вашият любимец - нашата страст
Манкс

Манкс

Котката Манкс много прилича на британската късокосместа котка с очевидното изключение на опашката. Тялото е компактно и здраво с широк гръден кош и къс гръб. Задницата е заоблена и трябва да е по-висока от раменете. Краката са къси и мощни, като задните са малко по-дълги от предните. При изложбената котка не трябва да има абсолютно никаква опашка и задницата трябва да е напълно закръглена, но задниците с различна дължина са разрешени при разплодната или домашна котка. Козината на котката Манкс има двойно качество с къс дебел подкосъм и малко по-дълъг горен косъм. Всяка комбинация от цвят и обозначения се вижда с изключение на модела на породата сиамска котка.

Необходимостта да се знае
  • Спокойна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • По-голяма и внушителна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Перфектна за деца

Характер

Породата котки Манкс е добродушна и привързана. Те обичат гушкането и са много адаптивни към семейния живот.

Произход

Страна на произход: Великобритания (остров Ман)

Манската котка без опашка е известна от стотици години на остров Ман и има различни митове около точния й произход. Някой дори твърди, че Ной е затворил вратата на ковчега твърде бързо и е отрязал опашката. Друг казва, че котки без опашка са доплували на брега до остров Ман от разбитите галеони на испанската армада през 1588 г. Липсата на опашка несъмнено е резултат от генетична мутация, вероятно причинена от инбридинг сред малката популация британски късокосмести котки на Острова. Истинската котка Манкс има само малка кухина, където би била опашката, въпреки че се раждат котки с остатъчни опашки. Те се наричат „пънчета“, „мъничета“ или „дълги“ в зависимост от дължината на опашката. Мутантният ген, който причинява липсата на опашка, може да е отговорен и за други скелетни деформации, но въпреки това котката Манкс може да бъде показвана на всички големи изложби на котки в Обединеното кралство.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!