Вашият любимец - нашата страст
Бирманска

Бирманска котка

Бирманската котка е полудългокосместа с по-тъмно оцветяване на точките, лицето, краката, ушите и опашката и бледо тонизиращ цвят на тялото. Това е едра котка с дебело тяло и къси крака. Бирманската котка има сини очи и четири чисто бели крака. Предните ръкавици покриват само краката, но задните чорапи са по-дълги. Главата е широка и заоблена със среден размер на ушите. Бирманските котки се предлагат в много различни цветове.

Необходимостта да се знае
  • Игрива и любопитна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Перфектна за деца

Характер

Бирманските котки са известни като особено любящи и привързани породи, отглеждани като котки-компаньони в продължение на много поколения. Те са послушни и говорят тихо. Бирманските котки са общителни, умни и дружелюбни котки, любопитни и ориентирани към хората, но не прекалено шумни.

Произход

Страна на произход: Бирма/Франция

Други имена: Свещената котка на Бирма

Въпреки че няма ясни данни за произхода на Бирманските котки, една двойка е отведена във Франция около 1919 г., откъдето породата се установява в западния свят. Бирманските котки обаче са били почти унищожени като порода по време на Втората световна война и силно кръстосани с дългокосмести породи (главно персийски), а също и сиамски линии, за да се възстанови породата. До началото на 50-те години на миналия век отново се произвеждат чиста котешка порода Бирма. Възстановената порода е призната във Великобритания през 1965 г.

Здраве

Хранене

Сресване

Най-добрите породи котки за деца

Намиране на котка

Две котки, седнали на диван
Намиране на домашен любимец
Това ли е правилната порода за вас?
Всички котки имат своя уникален характер! Изпробвайте нашия инструмент за избор на породи котки и разберете кои породи котки отговарят по-добре на вашите предпочитания и начин на живот.
Две котки, лежащи на диван
Намиране на домашен любимец
Мислите ли да си вземете котка?
Каква порода бихте искали? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно нахално коте или по-спокойна възрастна котка би подхождала повече на вашия начин на живот?
Котка лежи на червената възглавница
Намиране на домашен любимец
Намиране на добър развъдник
Ако сърцето ви е насочено към коте с родословие, тогава най-добрият ви залог е да намерите реномиран развъдчик. Разберете какво да търсите при развъдчик на котета с това ръководство.
Котка лежи в ръцете на жена
Намиране на домашен любимец
Довеждане на вашата котка у дома
Докато чакате големия ден, може да се наложи да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да сортирате, преди да приветствате новия си любимец.
Котка гледа собственика си
Осиновяване
Невероятно удовлетворяващо е да осиновите котка от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложим втори шанс за живот. Има много котки, които чакат любящо семейство и техен вечен дом, но какво можете да очаквате от процеса?
Ginger kitten sitting on woman's shoulder
Съвет за коте
Всичко, което трябва да знаете
Вземането на ново коте е невероятно вълнуващо за цялото семейство, но може да бъде доста плашещо за новодошлия любимец. Разберете как да се справите с всичко - от поведение до здравословни въпроси с нашите експертни съвети за котета.
Котка лежи в леглото
Намиране на домашен любимец
Котешки факти, които трябва да знаете
18% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!