Запознаване на кучето ви с други любимци

Кучетата обикновено лесно стават добри приятели, а кутрето ви почти сигурно ще се радва на други кучешки представители наоколо.
Запознаване на кучето ви с други любимци | Съвети за кучета
Запознаване на кучето ви с други любимци | Съвети за кучета
Запознаване на кучето ви с други любимци | Съвети за кучета

Запознаване на ново кутре с възрастното ви куче

Настоящото ви куче вероятно е свикнало да разполага с цялата къща и затова може да е леко шокирано, разбирайки че трябва да я споделя с друг домашен любимец. Изпробвайте следните съвети, за да направите запознаването на новото кутре и възрастното ви куче възможно най-безпроблемно:

 • Уверете се, че кучето ви е преминало всички необходими ваксинации преди пристигането на кутрето, за да се избегнат здравословни проблеми.
 • Изберете неутрално място за срещата на кучетата - някъде където настоящото ви куче не може да има териториални претенции. Не е лоша идеята да ги запознаете някъде навън, но ако кутрето все още не е приключило с ваксинациите по-добре е да се придържате към собствената си градина.
 • След като кутрето ви е получило (поне) първата си ваксина и ветеринарният ви лекар е дал своето одобрение, изведете кутрето си в градината и го оставете да обиколи и свикне с всички нови и вълнуващи аромати и местенца.
 • След това поставете повод на кутрето и изведете възрастното си куче, което също трябва да е на повод. Ако настоящото ви куче е едро или раздразнително, не е лошо да му поставите и намордник, за да се избегнат инциденти при запознанството. Кучетата ще изпитват любопитство едно към друго и съответно им позволете да се приближат като отпуснете поводите. Окуражете ги като им говорите спокойно колко добри кучета са и не обръщайте внимание на никакво лаене или скимтене.
 • Поощрявайте спокойното, резервирано общуване чрез леки погалвания, спокойни думи или дребни лакомства. Ако някое от кучетата се превъзбуди, важно е самият вие да запазите спокойствие. Изчакайте ги да се успокоят или ги разделете за известно време, преди да опитате отново.
 • Периодите на опознаване трябва да са чести и кратки, а те скоро ще станат добри приятели.
 • Позволете на възрастното си куче да „покани“ кутрето вътре. Дръжте и двете кучета на повод, докато кутрето не започне да обикаля наоколо, а старото ви куче не започне да възприема действията му спокойно и без да реагира. Продължавайте да насърчавате взаимното приемане и толерантност чрез спокойни насърчителни думи и леки докосвания на кутрето и възрастното куче.

Информирайте се предварително, ако изпитвате каквато и да било несигурност по отношение на процедурата на запознаване на кутрето ви с по-възрастно куче. Можете да получите съвет от вашия местен ветеринар или дресьор на кучета.

Кутре е седнало зад възрастно куче в гората

Запознаване на ново възрастно куче с порасналото ви куче

Черен на цвят лабрадор и куче от кръстосана порода стоят заедно

Ако запознавате пораснало куче с настоящото си куче, не се изненадвайте, ако не станат приятели веднага. Не се обезкуражавайте - няма причина двете животни да не станата добри приятели, ако ги запознава постепенно на неутрална територия извън дома (най-добрият вариант е това място да е непознато и за двете кучета).

При запознаването с друго куче дръжте и двете животни на повод и им позволете да се проучат взаимно - може да се наложи използване на намордник, ако кучетата са едри и раздразнителни.

Ако започнат да ръмжат или лаят едно срещу друго, разделете ги и изчакайте да се успокоят преди да продължите със запознанството.

Ако след много подобни опити те все още не могат да се спогодят, бихте могли да се обърнете към експерт по поведението на животни.

Запознаване на новото ви куче с котката или котето ви

Безопасността е най-важният фактор при запознаването на кутре и котка. Кучетата могат да изпаднат в много възбудено настроение в близост до котки, затова е необходимо време да се научат да живеят в разбирателство. Ако кучето ви продължава да е раздразнено или агресивно в присъствието на котката ви и след няколко срещи, потърсете професионален съвет от ветеринарен лекар и се поинтересувайте дали специалист по поведение на животни би могъл да помогне да се научат да живеят съвместно.

Когато новото ви кутре или куче вече се чувства спокойно и удобно в новия си дом, идва моментът да го запознаете с котката си. Трябва да сте търпеливи и да дадете на котката си време да свикне с новия си съквартирант, особено ако котката ви не е живяла с дружелюбно куче в миналото. Не е необичайно котката да реагират на присъствието на куче чрез съскане или замахване към него или като се опитат да избягат или скрият.

 • Запознаването на кутре и котка може да малко изтощително, а вашата задача е да помогнете и на двете животни да се отпуснат в присъствието на другия домашен любимец. Уверете се, че котката или котето се намира на безопасно място където кучето не може да ги достигне и дръжте кучето си на повод.
 • Окуражавайте кучето си когато е спокойно, а вие самият запазвайте спокойствие дори и ако лае непрекъснато.
 • След изтичането на около пет минути изведете кучето и позволете на котката да напусне стаята, за да си почине и тя.
 • Нека запознаването да става на кратки срещи от по няколко минути всяка, в различни стаи. Организирайте тези опознавания няколко пъти на ден, за да могат животните да свикнат да се срещат и надушват едно друго във всички помещения на дома ви. Дръжте кучето си на повод.
 • След като и двете животни са спокойни и отпуснати, позволете на котката да излезе от зоната си на безопасност, но все още дръжте кучето на повода му. Позволете им да се проучат взаимно и ги насърчавайте, ако проявяват търпимост едно към друго. Не забравяйте да запазите спокойствие, ако някое от животните покаже неудоволствие. Вършете описаното по-горе често и посещавайки колкото се може повече помещения в дома ми.
 • Наблюдавайте ги докато не се уверите, че могат да се спогаждат и освободете кучето от повода му в присъствието на котката само, след като сте сигурни, че няма да прояви негативна реакция или да започне да я преследва. Уверете се, че котката ви има достъп до пространства където кучето не може да я достигне и където може да избяга, ако между тях има някакво чувство на неудоволствие.
 • По време на хранене разделяйте котките и кучетата, за да могат да се хранят на спокойствие и без да има опасност да крадат от храната на другия.
 • Поставете тоалетната на котката си на леснодостъпно за нея място, което обаче е извън обсега на кучето ви. Звучи неприятно, но кучето ви може да последва инстинктите си на животно което понякога се храни с мърша и да реши, че е добра идея да изяде съдържанието на тоалетната.
 • Уверете се, че котката ви има достатъчно възможности да дебне и преследва играчки, за да може кучето ви да си почива без да има опасност върху него да връхлети дебнеща котка.

Не се тревожете, ако кучето и котката ви не се превърнат в първи приятели. Котките често са независими по характер и могат просто да игнорират кучето ви, макар да приемат присъствието му. С течение на времето обаче повечето котки и кучета се сприятеляват, макар това да зависи повече от котката. Всичко би трябвало да е наред при положение, че всяко от животните разполага със собствено пространство, а за котката има също и зони, които са недостъпни за кучето.

Котка и куче седят заедно в тревата