Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер

Weimaraner (Short/smooth coat)
С гладка и къса козина в сребристо-сиво, това куче е една от най-добрите породи. Това е най-високата от всички хрътки, с грациозна стойка и скорост, мощ и издръжливост. Има две разновидности на породата – късокосместа и дългокосместа, като втората е по-рядко срещана. Като окраска породата е в сребристо-сиво с нюанси на мише сиво или светло- до тъмнокафеникавия цвят на сърне. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 61-69 см и тегло 27 кг, а женските са с ръст 56-64 см и тегло 22,5 кг.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Голямо куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата ваймаранер се появява на картина на ван Дайк в началото на XVII век. Счита се, че породата произхожда от германския късокосмест пойнтер, като към кръвоследника се добавят ранни кръстоски с една или повече от различните породи швайсхунд. Породата получава името си от Великия херцог на Ваймар Карл Август и тогава се е използвала за лов на едър дивеч, вълци, диви котки, сърни, планински лъв и мечки и т.н. Когато в края на XIX век едрият дивеч изчезва от Европа, ваймаранер се превръща в рядкост. Със селективното чифтосване те се превръщат с ловци на дребен дивеч и птичари.

Характер

Ваймаранерът е универсално куче, което обича семейния начин на живот. Дружелюбни и енергични са, но със своята бдителност са отлични кучета-пазачи. С много мощен характер са и не са идеалното куче за хора, които тепърва ще бъдат стопани на куче, но ако имате опит и можете да се социализирате, извършвате обучение и да го извеждате редовно на разходка, те могат да се превърнат в компаньон, който ще ви се отблагодари.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче може да развият дисплазия на тазобедрената кост (състояние, което може да доведе до увреждане на двигателната функция). Следователно важно е тези стави да се прегледат от ветеринар. Подобно на много породи обаче са податливи на заболявания на костната система, сърдечни и стомашни заболявания.

Активност

Ваймаранерите трябва да се извеждат редовно, за да са спокойни у дома. Ако не се движат достатъчно, може дотолкова да си развалят настроението, че вкъщи ще зацари разруха. Обичат да плуват и донасят плячка и тези две дейности ще обсебят умовете им. Възрастният екземпляр се нуждае от два или повече часа движение на ден, с продължаващо обучение.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Грейхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късокосместият ваймаранер е една от най-лесните породи за поддръжка, като се изисква малко обгрижване. Дори когато премине през най-големите локви, мръсотията пак ще падне дотолкова лесно, че козината пак да бъде чиста и лъскава. По-необичайната дългокосместа разновидност, с козина, чиято дължина е 2,5-5 см и с гъсто окосмяване обаче изисква повече внимание. Те се разчесват и разресват редовно. Ушите трябва да се проверяват редовно за възпаления.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук