Шетландска овчарка

Shetland Sheepdog
Кучето от дребно до средно. Шетландската овчарка е с грациозна и изящна физика. Козината е дълга, като окосмяването е по-гъсто по врата и гръдния кош. Косъмът е по-дълъг по крайниците и опашката. Окраската на козината може да е най-различна., така както нейната петнистост и съчетания от цветове. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от максимум 37 см, а женските – 35,5 см. Теглото на възрастния екземпляр е 6-12 кг.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Малко куче
 • Силно лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Именувана в чест на Шетландските острови, североизточна Шотландия, породата Шетландска овчарка е пазела стада в така суровите местни условия. Първоначално се счита, че това е била кръстоска между много видове, включително различните разновидности на породата шпиц и шотландската овчарка. Впоследствие към нея се добавя и дребното грубокосместо коли. Това прави местен шетландец на име Джеймс Логи. Така се появява породата във вида, в който я виждаме до ден-днешен. Затова не е учудващо, че през 1908 г. Логи е избран за първия секретар на Шетландския клуб на породата.

Характер

С тази си бляскава и грациозна външност, няма нищо против да влее непресъхващата си енергия и сила в интензивна работа. Да, изцяло предан е на своя стопанин, но може да прояви истински характер по отношение на непознати. Шетландската овчарка е винаги нащрек и ще изпита нужда да привлече вниманието ви към онова, което не убягва на погледа му. Това негово качество може да ви създаде проблеми със съседите и/или ако не сте се научили да контролирате кучето, и неговият лай по-специално.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Кучето трябва да се извежда по час на ден, макар че с неговата енергия то би приело и по-дълга разходка. Върви редом до стопанина си, обича обученията и се справя отлично в кучешките спортове, в т.ч. в състезанията за пъргавина, послушание и ловене на топка във въздуха.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Шетландската овчарка е с козина, която изисква интензивна грижа, като четината е дълга и права, а подкосъмът – къс, бухнал и плътен. Необходимо е разчесването да се извършва ежедневно. В противен случай тази задача ще се превърне в истинско изпитание. Не разчешете ли възлите, козината ще се сплъсти безвъзвратно.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук