Ирландски червено-бял сетер

Irish Red and White Setter
Това куче е силно, с атлетично телосложение. Бухналата му козина е със средна дължина и е с белезникавия цвят на перлата, по който има червени петна. Възрастните екземпляри достигат ръст 58,5-68,5 см и тегло 27-32 кг.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Чудесен с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Той е първи братовчед на Ирландския червен сетер! Първите сигурни свидетелства за Ирландския червено-бял сетер са от XVIII век, макар че е много вероятно да са съществували и преди това. В текстове от XVI век се споменава за ловджийски кучета с подобна окраска. Дали това са били те? Сетерите са били спортни кучета, ползвали се с голяма популярност през XVII-XVIII век в средите на земеделската буржоазия. Тогава те са били предимно с червено-бяла окраска. Към края на XIX век обаче предпочитанията са за изцяло червена козина и тогава червено-белият сетер е застрашен от изчезване. За щастие има достатъчно оцелели екземпляри, които да възродят породата след Първата световна война.

Характер

Мило, послушно и добронамерено, това куче е идеалният спътник в живота, защото се привързва лесно и ентусиазирано се включва в дейностите на стопанина си. С неизчерпаемата си енергия се нуждае от наистина много движение.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Със слабия си стомах са податливи на стомашно-чревни заболявания.

Активност

Енергичното и активно куче трябва да се извежда по два или повече часа на ден, включително и да тичат на воля.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Препоръчва се разчесване и разресване на козината по два пъти седмично, като се обръща особено внимание на бухналата козина и най-вече на зоните около опашката, хълбоците, гърдите и корема. Занемарите ли я, тя ще се сплъсти.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук