Немски грубокосмест пойнтер

German Wire-Haired Pointer
Едрото и мощно ловджийско куче е малко по-издължено, отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст 60-67 см и тежи 25-34 кг, а женският – ръст 56-62 см и тегло 20,5-29 кг. Има дебела груба козина, гъсти вежди и характерна брадичка. Като окраска се среща в червеникаво-кафяво и бяло, в монохромно червеникаво-кафяво или в бяло и черно.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

В Германия породата Грубокосместо гонче съществува вече над двеста години. С дебелата си, защитна козина едрите, жилави кучета са способни да оцелеят при всякакви атмосферни условия и на всякаква надморска височина, било то алпийски региони, гъсти гори и открити обработваеми площи. Няма сигурни свидетелства, но се счита, че предшественици на Немския грубокосмест пойнтер са Еърдейл териерът, Фоксхаундът, Френският грифон, както и някои разновидности на Немския пойнтер.

Характер

Благото, уравновесено и бдително куче обича да учи и се привързва до пълна преданост към хората, които му допадат. Ако не получи адекватен умствен и физически стимул, може да започне да руши. Това куче наистина изисква надлежна грижа от стопаните си.

Здраве

В общия случай Немският грубокосмест пойнтер се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Епилепсията също е често срещано заболяване при тази порода кучета.

Активност

Това е куче, което обича да излиза навън и са му необходими поне два часа разходка на ден. Стопаните, които обичат да се излежават по цели дни, задължително трябва да изберат друга порода. Ако сте по дългите разходки с кучето си, или ви харесва да го обучавате на трудолюбие, пъргавина или на лов със соколи, това е породата за вас.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Подкосъмът е дебел, четината е груба и е с дължина около 4 см. Грижите за козината включват нейното разчесване по два пъти седмично, а щавенето й от паднали косми трябва да се извършва поне два пъти годишно. Ако това е необходимо, процедурата може да се извършва и по-често.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук