Немска овчарка

German Shepherd Dog
Не е трудно да се отличи немската овчарка от други породи по света. Това е бдително куче с добре развита мускулатура и благородна осанка и, сякаш, е някак дистанцирано. Кучетата са пъргави с добро чувство за равновесие и стъпват гордо. Козината им е с най-различна окраска (вижте характеристиките на породата) и се състои от твърда, дори груба и прилепнала четина и дебел подкосъм. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 63 см, а на женските – 58 см. Тежат между 30 и 36 кг.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Смесица от различни разновидности пастирски кучета, породата Немска овчарка първоначално се развъжда, за да подкарва стадата. Писмени източници от VII век свидетелстват за нейното съществуване. Немските овчарки се появяват за първи път през 1882 г., а през 1899 г. се сформира първият немски клуб на любителите на породата Verein für Deutsche Schäferhunde. Благодарение на този клуб породата се развива за работа с полицията и въоръжените сили. Така тя оцелява в тежките години от началото на ХХ век. По време на Първата световна война германците ги използват като пощенски кучета и за откриване на ранени хора. Войниците от съюзническите сили на Антантата са възхитени от интелигентността и куража на тези кучета и ги вземат със себе си по домовете, като по този начин породата прониква и в други държави.

Характер

Обвързани са дотолкова със стопанина си, че искат да прекарват цялото си време с него или нея. Въпреки че немската овчарка изисква много внимание, то ще ви се отплати стократно със своята преданост и непогрешими охранителни способности. От друга страна, ако не отделите достатъчно време за социализация и не обучите това куче, то кучето ще развие комплекси и ще е истински неуправляемо. Кучето обича и лесно заучава команди. Не е ли това звездата на школата за обучение на кучета?

Здраве

По отношение на здравето една Немска овчарка може да страда от стомашно-чревни заболявания, по-конкретно от раздуване на стомаха и преплитане на червата, от изкривяване на гръбначния стълб или възпаление на костния мозък в него и епилепсия. Подобно на повечето породи обаче немската овчарка може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване на немска овчарка да се изследват тазобедрените кости.

Активност

Трябва да внимавате при игра с кутретата, защото с меките им, все още формиращи се стави може да настъпят дълготрайни увреждания. Възрастна здрава немска овчарка изисква поне два часа разходка на ден, а също много възможности, които да предизвикват интелекта с обучение и игри за ума.

Хранене

Немска овчарка като порода, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Немска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Разчесвайте козината по няколко пъти седмично с енергични движения, за да премахнете падналите или падащите косми. Ако една Немска овчарка е дългокосместа, ще е необходимо и разресване. Не се налага да я подстригвате, а къпането се прави само при нужда. Това куче линее, но колкото повече го разресвате, толкова повече косми ще падат.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук