Финландски лапхаунд

Finnish Lapphund
Силното, наподобяващо шпица куче е с дебела козина, щръкнали уши и опашка, извита над гърба. Възрастният екземпляр на това средно по размери куче достига ръст от 49 см, а женските екземпляри – 44 см. В зряла възраст тежат 17-19 кг. Окраската на козината може да е най-различна., така както и съчетанията от цветове. За повече информация вижте характеристиките на породата.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Куче със средна големина
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Векове наред това куче се е включвало в работната дейност на полуномадските племена Саами от Лапландия, предимно като пазач на северни елени, въпреки че в ранната им история вероятно са били използвани като кучета за лов и охрана. Въпреки че популацията им вече не е така многобройна заради появата на сноумобила, породата все още се използва за подкарване на северни елени. Финландският лапхунд е куче-пазач, способно да развива стремителни скорости, се сработва отлично с една друга и по-бавна местна порода – късокосместото Лапландско пастирско куче.

Характер

Финландският лапхунд е с мощен охранителен инстинкт и, излезе ли, се проявява като отличен ловец. У дома е бдителен и пази ревностно дома. Освен това, е спокоен и предан компаньон, който се привързва към семейството. Въпреки че не е толкова шумен колкото останалите породи шпиц, може да лае доста. Необходимо е обучение, за да мълчи при команда.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Финландският лапхунд се нуждае от поне час разходка на ден. Това е динамична порода, която обича кучешките занимания, развиващи пъргавост, или да тичат редом до стопанина си. Някои се отличават с добър ловджийски нюх, затова е задължително да се научи командата „Ела!“, за да може, при необходимост, да го отклоните от набелязаната жертва.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Има дълга, права четина, която е по-къса откъм главата и предните крайници, а също дебел и мек подкосъм. Мъжките екземпляри са с по-дебел косъм около врата и гърдите. Козината ще изисква разчесване поне по два пъти седмично, но може да се наложи ежедневно разчесване в периода на линеене.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук