Ещрелско планинско куче

Estrela Mountain Dog
Този едър, мощен дог с атлетично телосложение достига ръст от 65-72 см (за мъжките екземпляри) или 62-68 см (за женските екземпляри), и тежи 30-50 кг. Две са разновидностите според дължината на козината – късокосмест и дългокосмест. Като окраска са възможни светлобежовият, пъстрият, сивият или черният цвят.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Кучето-пазач от планината Сера да Ещрела, северна Португалия, води началото си или от договете на римляните, заселили се на Иберийския полуостров, или в резултат от нашествието на вестготите. Точният произход не се знае със сигурност, но едно е сигурно – това е една от най-старите породи в Португалия. Кучето от планината Сера де Ещрела е една от най-старите породи в страната, която с векове е пазела стадата овце и кози от горски животни, вълци например. Тъй като този район е бил географски изолиран, породата не е претърпяла много промени с годините.

Характер

В семейството Ещрелското планинско куче е предано и любящо. Иначе страни от непознати. За тази цел е необходимо щателно социализиране с хора и от особена важност е обучението на това куче никога да не спира. Както може да се очаква от пазачите, това куче е бдително и лае доста. Предвид размерите му, то наистина скача нависоко. Затова оградата на двора ви трябва да е с височина от поне 1,80 м.

Здраве

В общия случай породата се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Предразположени са към някои сърдечни заболявания, които са често срещани при много от големите породи кучета.

Активност

Планинските „патрули“ са дотолкова издръжливи, че могат да вървят дълги километри. Затова разходка от около час на ден е задължителна. Изненадващо игрив е предвид размерите си и обича да играе със стопанина си. Макар и опърничав, ещрелският екземпляр учи с радост и участва в игри по търсене и спасяване на хора и животни. Послушанието и пъргавостта също не са му чужди.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Ещрелското планинско куче може да е с къс или дълъг косъм. И в двата случая двойната козина е съставена от гъст подкосъм и дебела четина с малко по-груб косъм. По главата и предните хълбоци косъмът е по-къс, а по-дълъг (мъхът) е по опашката и задните крайници. Разбира се, дългокосместата разновидност е с по-гъсто окосмяване по шията и гръдния кош, като то е по-явно при мъжките кучета. Това куче трябва да се разчесва поне по два пъти седмично, като се обръща специално внимание на зоните с по-дълъг косъм. В противен случай козината ще се сплъсти.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук