Бордър териер

Border Terrier
Бордър териерите са средни по размери, а главата им е с характерната за видрата форма. Тези работни кучета наистина изглеждат, сякаш са родени за работа. Окраската на твърдата и гъста козина може да е червеникава, златисто-жълта като пшеничен клас, сива и жълтеникаво-кафява, или синкаво и жълтеникаво-кафява. В общия случай възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 30,5 см и тежат около 6-7 кг. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 28 см и тежат 5-6 кг.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Малко куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата Бордър териер се появява за първи път през XVIII век, която се запазва до ден-днешен в първоначалния си вид. Използват се за работа по шотландските граници, например за лов на лисици, които се хранят с домашни животни. По време на тяхното съществуване са били наричани Рийдуотър териер и Кокетдейл териери и се наричат бордър териери. В провинцията тези кучета се използват главно за работа, но в града те играят ролята на компаньони.

Характер

Породата бордър териер се привързва лесно и обича забавленията. Смело е, приспособява се бързо към хората и се отнася към тях добре, особено към децата. В общия случай са общителни, но и независими и обичат да вземат свои собствени решения. Бордър териерите обичат да преследват зайци и лястовици. Харесва им да съжителстват с други домашни любимци, ако се социализират и въведат внимателно. Това куче се чувства еднакво добре както в града, така и в провинцията.

Здраве

В общия случай Бордър териерът се радва на отлично здраве. Въпреки че във връзка с породата са известни някои заболявания (например нарушения на зрението и епилепсия), те са по-скоро рядкост, отколкото закономерност.

Активност

Породата е много активна и заради отличния си нюх е развъждана, за да ловува. Трябва да се извеждат поне за един час всеки ден, но не биха отказали и по-дълга разходка. Може да се впуснат след малко животно, което мернат, независимо от ситуацията. Това може да им навлече проблеми, но ако стопанинът знае за него и направи необходимото обучение отрано, тези умения може да се развият в положителна насока.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Късата гъста козина на Бордър териера означава, че не са необходими прекомерни грижи за нея. С разчесването ще го почистите от наслояванията на мръсотия след поредния щур бяг из храстите. Дори заради това може да се наложи дори да го подстригвате от време на време!

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук