Болонка

Bolognese
Болонката е дребна, която много прилича на малтийската болонка. С добре развита, макар и дребна мускулатура, той има дълга бяла козина, която покрива цялата глава и тяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 27-30,5 см, а женските – 25,5-28 см. Възрастният екземпляр тежи 3-4 кг.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на кратки разходки
 • Наслаждава се на разходки по половин час на ден
 • Мини куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Хипоалергенна порода
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Чудесен с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Счита се, че болонката произхожда от френските болонки от южна Италия и Малта. Появява се преди векове в Болоня, Италия, още през XI век и XII век. В XVI век се радват на голяма популярност в кралските фамилии и в аристократичните среди като кучета-компаньони. Стопани на болонка са били интересни личности, като например руската царица Катерина Велика и Мерилин Монро!

Характер

Болонката се привързва много към стопаните си и в общия случай не се дели от тези, които обича. Проявява резервираност към непознати и, въпреки че може да излае, за да уведоми стопанина си за нещо необичайно или ново, нито лае толкова много, нито е кой знае колко агресивно. Обичат да правят нещо приятно и учат бързо.

Здраве

В общия случай кучето болонка се радва на добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

За тези дребни кучета е приятно да правят кратки разходки всеки ден, но няма да ги откажат, ако ги изведете и по-задълго. Кратка разходка в двора на болонка със стопанина също би им харесала.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по-малко и по-често. Храните за дребни породи като болонка са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Именно защото е дълга, козината на болонката е податлива на сплъстяване и затова трябва да се разчесва всеки ден. Специални грижи са нужни в областта на корема, зад ушите и краката. Тъй като козината не линее, мъртвите косми трябва да се премахват чрез разчесване.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук