Френска болонка

Bichon Frise
С добре балансирана физика и интелигентен външен вид, болонките са дребни, но и набити. Смолисточерните им очи и нос се открояват на фона на снежнобялата им козина, а опашките им са перушинести и извити над гърба. С копринената на допир козина на спираловидни кичури изглеждат като плюшена играчка. Възрастните мъжки и женски екземпляри достигат ръст 23-28 см и тежат 3-6 кг.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на кратки разходки
 • Наслаждава се на разходки по половин час на ден
 • Мини куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Хипоалергенна порода
 • Тихо куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Чудесен с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Породата Френска болонка се радва на популярност във Франция и Испания от векове насам. Присъства дори на портретите на кралските фамилии от тези две държави. Счита се, че първите екземпляри от тази порода се появяват на различни острови от Средиземноморието, както и на остров Тенерифе (Атлантически океан). Нейна братовчедка е малтийската болонка, известна днес като малтийката. Според преданията породата навлиза в Европа още през XIV век, когато моряци пренасят кученца от тази порода от Тенерифе.

Характер

Френска болонка са живи, жизнерадостни кученца обожават семейния живот. Обичат да са в компанията на семейството и ще искат да ви придружават навсякъде, но не е лошо да ги оставяте сами от време на време. Социализират се добре и се чувстват отлично в компанията на други кучета и домашни любимци в семейството.

Здраве

Обикновено френските болонки се радват на много добро здраве. Подобно на много други породи обаче може да развият някои наследствени нарушения на зрението. Капачките на коленете им също са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата). Не е изключено очите на френска болонка да сълзят и е възможно да се появят камъни в бъбреците.

Активност

Френските болонки лесно се приспособяват към активността на семейството, но е добре да се извеждат поне по половин час на ден, а умът им също трябва да се тренира!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането на френска болонка.

Козина

Козината на френска болонка не линее, затова трябва да се разресва щателно ежедневно. Порасне ли твърде много, трябва да се подстриже. За да не приличат пръстеновидните кичури на Китайското качулато куче, се препоръчва болонката да се води на професионален фризьор на всеки пет до шест седмици.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук