Баварска планинска хрътка

Bavarian Mountain Hound
Тази средна по размери мускулеста хрътка е по-дълга, отколкото би трябвало, предвид ръста й, който при възрастните мъжки екземпляри достига 47-52 см, а при женските – 44-48 см. Тежи 20-25 кг. Муцуната може да е черна, а късата козина – кафеникаво-червена.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Голямо куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Баварската планинска хрътка, известна и като баварски кръвоследник, е порода, която води началото си от ловджийските хрътки от Средновековието. Различните породи и разновидности произхождат от тези хрътки, в т.ч. хановерската. За да се създаде куче с по-малко тегло, се извършва кръстоска между хановерската хрътка и червените планински хрътки, а през 70-те години XIX век се появява и баварската планинска хрътка. Създава се блъдхаунд, който може да тръгне по следите на отдалечил се ранен дивеч в планински райони. През 1912 г. в Мюнхен се създава клуб на породата.

Характер

Баварската планинска хрътка е дръзка, спокойна, предана и отдадена на своя стопанин. Може да страни от непознати, поради което важно е отрано и продължително да се социализира. Трябва да се научи да се връща при стопанина си, а също да му се даде възможност да използва обонянието си.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Отглеждани за лов на ранен дивеч, траещ понякога дни, това куче е много издръжливо и трябва да е навън поне два часа. Баварската планинска хрътка е работна порода, която обича да следи и други кучешки спортове, които упражняват ума, тялото и обонянието! Надуши ли нещо, нищо няма да може да го върне. Затова особено важно е да бъде приучено да отговаря на командата „Ела!“ на стопанина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. Проверявайте и ушите, и лапите.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук