Басетска хрътка

Basset Hound
Тези кучета са масивни с къси крака („басет“ идва от френската дума за малък „bas“). Цветът на късата гладка козина не е по-различен от този на останалите хрътки, но обикновено е съчетание от три цвята (черно, жълтеникаво-кафяво и бяло) или от два цвята (лимонено жълто и бяло). Възрастните екземпляри на басета достигат ръст 33-38 см и тежат 18-27 кг.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Куче със средна големина
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Не е пазач
 • Чудесен с други домашни любимци
 • Страхотно семейно куче

Произход

Басетската хрътка произхожда от Франция през XVI век. Средновековни монаси развъждат първите екземпляри, за да могат да ловуват, дори когато снежната покривка е дебела. Истински разцвет на породата обаче настъпва на Британските острови през втората половина на XIX век. През 1866 г. лорд Голуей от Англия получава двойка хрътки от маркиз дьо Турнон, след което се ражда котило, което той дава на лорд Онслоу. Резултатът от него са невероятни кучета, създадени от кръстоска с кучета Култрьо от Нормандия. От тях се развива британската версия на басетското куче.

Характер

Въпреки че изглеждат нацупени и сериозни, басетската хрътка е общителна, тиха и игрива. Привързва се към хората, обича децата и играе с други кучета и домашни животни. С непознати се държат спокойно, но ако надушат опасност, ще лаят силно. Винаги трябва да има някой до тях, затова, ако бъдат оставяни сами у дома, е по-добре да има друго куче там.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми на басетската хрътка са свързани с формата на тялото. Не е изключено да имат нарушения на гръбначния стълб и абнормно развитие на ставите, особено в лактите, а наднорменото тегло може само да влоши тези нарушения. Също така са предразположени към кожни и ушни инфекции, както и на различни нарушения на зрението, затова трябва редовно трябва да се проверяват.

Активност

Необходимо е да се извежда поне по един час дневно. Оставите ли ги, басетските хрътки ще мързелуват. Трябват им обаче упражнения, за да е сигурно, че няма да напълнеят. Случи ли се това, впоследствие може да развият болки в гърба. По време на бързия период на растеж обаче не трябва да има толкова много движение, тъй като ставите може да се увредят. Поради дължината на техните тела, басетите не бива да се качват и слизат по стълби, преди да са станали на година и половина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата басет. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата гладка козина изисква малко грижи и е достатъчно да се разчесва веднъж седмично. Почистете сгъвките на кожата, когато това е необходимо, и редовно проверявайте дългите им уши, за да установите проблеми.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук