Басенджи

Basenji
Челото на това куче, дребно до средно по размери, е набръчкано, а опашката му е извита във формата на спирала. Гладката, къса, лъскава козина на Басенджи има най-различни окраски, като най-често това е комбинация от червено и бяло; бяло и черно; тъмно жълто-кафяво и бяло; кафяво-сиво; кафяво-сиво и бяло, както и други комбинации от три цвята. За повече информация, вижте стандартните характеристики на породата. Измервана от холката (от лапата до най-горната част на плешката), височината на възрастния екземпляр е 43 см, а при женските екземпляри – 40 см. Теглото е 11 кг и 9,5 кг съответно за мъжките и женските екземпляри.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Куче със средна големина
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Най-вероятно породата Басенджи е била създадена да прави компания на фараоните и техни изображения са изписани по стените в египетските пирамиди. Минава време, преди кучетата да стигнат до Конго, Централна Африка, където се прехранват с тръстикови плъхове, чиято отличителна черта са по-дългите зъби. Тези големи, злобни плъхове представляват реална заплаха за местния едрия рогат добитък. Затова за оцеляването му е било необходимо да има добро ловджийско куче. Едва през викторианската епоха породата навлиза в западния свят, когато пред погледа на африкански изследователи се появява куче, не издаващо никакви звуци.

Характер

Невероятно, но е факт, че тези кучета не лаят, но фалцетът им се обажда при превъзбуда! Прилича на котка по това, че често се катери по дървета и огради! Кучето е винаги нащрек, независимо е, почиства се само и не мирише. За непознатите винаги е недостъпно, но не и за хората, които го заобикалят. Към другите кучета Басенджи проявяват агресия, затова е задължително отрано да се социализират.

Здраве

Наследствените заболявания, обичайни за Басенджи, са бъбречните заболявания (синдромът на Фанкони) и анемията. Уязвимостта им на заболяванията може да се установи с генетични тестове. Възможни са и стандартните за кучешкия свят наследствени нарушения на зрението. Това е достатъчна причина, поради която трябва да се направят генетичен тест и очен преглед на кучето, преди да се премине към чифтосване.

Активност

Създадени, за да ловуватв по неравни терени, тази порода се нужда от поне час движение, но имат енергия и за повече, ако получат тази възможност. Непокорни са, но въпреки това кучето трябва да се обучава, за да са пъргави умът и тялото. Не се впечатляват особено от уличното движение и трафика като цяло, затова то трябва да се разхожда далеч от него.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Басенджи се пощи редовно и се поддържа в добро състояние, затова грижите за козината са минимални. Фината и пригладена козина е къса и за падащите косми може да се използва ръкавица. Ушите и ноктите също трябва да се проверяват често. Друга грижа не трябва да се полага.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук