Австралийска овчарка

Australian Shepherd Dog
Тези кучета често се сравняват с породата кучета шотландска овчарка-граничар. С масивната си и мускулеста структура, те са до известна степен непропорционални – по-дълги са, отколкото би трябвало спрямо техния ръст. На височина мъжките екземпляри достигат 51-58 см, а женските – 46-53 см. В общия случай тежат 19-29 кг в зависимост от техния пол и физика. Козината е с черна, мраморно-синкава, мраморно-червеникава, или червеникава, с или без жълтеникаво-кафяви петна. За повече информация вижте характеристиките на породата.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Куче със средна големина
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Колкото и да е учудващо, австралийската овчарка всъщност е американска порода кучета! Овчари от баския регион на Пиренеите пренасят малките си „синеещи“ кучета за работа в САЩ в края на XIХ и в началото на ХХ век. австралийската част от наименованието произхожда от транспортираните от Австралия овце, които са отглеждали. Според друга теория кучетата са били превозени от имигранти в Австралия и САЩ. Първоначално, а именно в края на XIX век, те биват заселени в югозападните райони на САЩ, след което се извършва кръстоска с други пастирски кучета, за да се засили работоспособността им. Местен клуб на породата се учредява едва през 1957 г.

Характер

Това куче е с мощни охранителни инстинкти и му допада да е част от семейството и се радва, когато стопаните са наоколо. Възможно е първоначално да е резервирано към нови хора, поради което от съществено значение е ранното му социализиране. Продължаващото му обучение с физически и умствени стимули е важно за това интелигентността и енергията му да не спят.

Здраве

Като цяло, австралийска овчарка се радва на много добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване на австралийска овчарка да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това куче изисква поне два часа разходка на ден. Много често кучета като австралийска овчарка се справят отлично с упражненията от кучешките спортове (упражнения за пъргавост, ритмични движения под звуковете на музика, послушание и улавяне на топка), където те могат да използват своята физическа и умствена енергия.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че една австралийска овчарка трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината е със средна дължина, а подкосъмът не пропуска вода. До известна степен е перушинеста (с по-дълъг косъм) в задната част на краката и умерена вълнистост по плешките и гръдния кош, която е по-плътна при мъжките екземпляри. Достатъчно е разресване с четка по два или три пъти седмично, и по-често, когато козината на австралийска овчарка линее.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук