Австралийско пастирско куче

Australian Cattle Dog
Това набито, мускулесто куче е средно по размери. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 46-51 см, а женските – 43-48 см, и тежат между 17 и 23 кг. Козината е синкава; синкава и жълтеникавокафява; синкава, черна и жълтеникавокафява; синкава на ситни петна; червеникава; червеникава и жълтеникавокафява; или червеникава на ситни петна. За повече информация, вижте стандартните характеристики на породата.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Куче със средна големина
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Шотландските овчарки са внесени в Австралия от английски животновъди още в началото на XIX век, но за суровите местни условия и по-трудния за охраняване едър рогат добитък е трябвало те да са още по-жилави. Ето защо близо 60 години се извършват кръстоски с най-различни кучета и качества. В резултат се създават породите динго, шотландската и други разновидности на овчарката, австралийското келпи, далматинeцa и бул териерa. В крайна сметка, към края на XIX век, се получава куче, което със здравата си захапка отлично пази едрия рогат добитък. Освен това, то се разбира добре с хората, инициативно е и понася и дъжд, и студ, и пек.

Характер

Австралийското пастирско куче обикновено страни от непознати и има силен охранителен инстинкт. Ето защо ранната щателна социализация е от особено важно значение. Препоръчително е отрано да се работи по това то да не хапе, защото, превъзбудят ли се, ефектът от здравата му захапка може да е поразителен. Макар да е отдадено на семейството си, то е направо неконтролируемо и е подходящо за по-опитни стопани.

Здраве

Като цяло, тази порода е изключително устойчива и са малко болестите по тях. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е препоръчително преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Австралийското пастирско куче се нуждае от два часа упражнения за ума и тялото, въпреки че с удоволствие би приело предизвикателството да бъдат изпитани неговата енергия и издръжливост. Бъдете предупредени, че те са много пъргави и могат да скачат нависоко, дотолкова че да се доберат до храна по лавиците или да прескочат оградата на двора. Не му давайте нито миг покой или само ще ви „позабавлява“!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Двойната гладка козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. Четината е твърда и права, докато подкосъмът е къс и гъст. Косъмът е с дължина от 2,5 см до 4 см, на главата е къс и е по-дълъг по корема и зад краката.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук