Анатолийска овчарка

Anatolian Shepherd Dog
С огромните размери и мощна физика на мастиф, възрастният мъжки Карабаш достига ръст 74-81 см и тегло 50-64 кг, а женският – съответно 71-79 см и 41-59 кг. Всевъзможни са окраските на късата, гъста козина, а муцуната и ушите може да са в стандартния за тях черен цвят, но често те са и светлобежови, тъмнобежови, че дори бели.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Гигантска порода куче
 • Силно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Тихо куче
 • Куче пазач. Лае, предупреждава и е физически защитник
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Анатолийската овчарка, позната и като карабаш, е древна порода, която произхожда от английски дог и кучетата, пазещи добитъка от Близкия изток. Високи, с атлетична и мощна физика, те защитават своята територия от свирепи хищници, като например мечки и вълци. Понастоящем се използват за охраняване на стада овце и кози в Турция. Там те се считат за национален символ и се наричат „кобан копегъ“ (в превод от турски „овчарка“).

Характер

Работно куче още от самото създаване на породата, то съществува до ден-днешен. Обича да пази територията си, независимо е и много интелигентно. Поради силния си охранителен инстинкт, социализирането от ранна възраст, а и впоследствие, както и търпеливото обучение, са от съществено значение за него. Уверете се, че в градината или оградените пространства, където го извеждате, има висока, дори двойна, ограда. То винаги трябва да е заето с нещо, тъй като може да започне да руши или създава проблеми, ако го налегне скука.

Здраве

Анатолийската овчарка като цяло е жилава, но подобно на много други породи, може да страда от дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което води до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Поради размерите си, не изисква прекалено много движение; два часа разходки дневно би следвало да са му достатъчни. Разходките му харесват, защото неговите предшественици са правили дълги преходи заедно със своите стопани, номадските овчари.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата анатолийска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на овчарката я пази както от суровите зими, така и от летните горещини. Къса и плътна с дебел подкосъм, тя изисква разресване по веднъж, два пъти седмично. Пада активно в периода на линеене.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук