Аляски маламут

Alaskan Malamute
На вид наподобяваща вълка, маламутът е едра, внушителна порода куче, която има характерните за шпица черти (опашката често е щръкнала, така че да закрива гърба, и е с много плътна козина, изправени уши и клиновидна глава). Възрастният мъжки екземпляр маламути достига ръст 64-71 см, а женският – 58-66 см, а иначе тежат от 38 до 56 кг. Гамата от окраски и оттенъци на козината може да минава от бяло през светлосивото до черното и от златистото през червеникавото до червеникаво-кафявото. Възможно е да е шарена на ивици.
 • Куче, подходящи за стопани с много опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на енергични разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Силно лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Номадското племе Инуит от северозападна Аляска, наричано още маламутит, създава тази порода за теглене на тежки товари в сурови зимни условия и за лов. Неговите предшественици са дали началото на други арктически породи, като например кучето самоед и сибирското хъски, въпреки че силна страна на тази порода е трябвало да бъде не толкова скоростта, колкото мощта. С дебелата си двойна козина, сила и издръжливост не е изненадващо, че тази порода е била сред избраните да теглят товарите на полярните експедиции – нещо, на което малко други породи биха издържали.

Характер

Макар да изглежда като вълк, действията му далеч не са като неговите! Аляски маламут се привързва лесно и е дружелюбно, макар да не е идеалната порода за стопанин, който за първи път има куче. Обича да рови и вие и може да се гмурка, за да улови малки, космати животинки, било то лястовици, котки или дребни породи кучета. Следователно особено важно е да се социализира отрано и обучението, включително отработването на надеждната команда за връщането на кучето при стопанина, да трае през целия му живот.

Здраве

Като повечето породи, и аляският маламут има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване на аляски маламут да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Породата аляски маламут изисква поне два часа упражнения, ако не и повече. Обича да тегли товари, затова особено важно е обучението да се провежда отрано! За много от тях кучешкият крос със своите стопани е любимо занимание, но избягват да играят активно в жегите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата аляски маламут. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

С плътния подкосъм дебел до 5 см и плътната, груба защитна козина, породата аляски маламут е идеално защитена срещу суровите и тежки атмосферни условия. Но в дом с централно отопление, не е изключено тя да започне да линее! Ежедневното разчесване ще подпомогне премахването на падащите косми.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук