Еърдейл териер

Airedale Terrier
Това е кралят на териерите – най-едрата разновидност на породата териер, като ръстът на възрастните мъжки екземпляри от холката до земята е 58-61 см, а при женските – 56-59 см. Теглото на мъжките и женските е съответно 25-28 кг и 21-23 кг, в зависимост от структурата. Сравнително здравото, мускулесто тяло е покрито с твърда четина, която чернее/сивее откъм хълбоците, а иначе е жълтокафява.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по един до два часа на ден
 • Голямо куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Еърдейл териер произхожда от вече несъществуващата порода Черен тан териер. Породата е създадена през XIX век по речните долини на Еър, Уорф и Колдър на Йоркшир от ловци, за които е било важно да имат куче за лов на видри и други гризачи, които от своя страна да играят и ролята на куче-пазач. Между пригодените за работа едри щамове на териера и видровата хрътка беше осъществена кръстоска, с което беше създадено куче, което е достатъчно голямо за работа с язовци и видри. Последваха и кръстоски с ирландски териер и вероятно с уелски териер, в резултат от които се появи типът куче с необходимия размер.

Характер

Характерна черта както за повечето породи териери, така и за еърдейл териера, е тяхната увереност, смелост и откритост. Това куче е дружелюбно, енергично и учи бързо и се обучава лесно на кучешки спортове, чрез които се изграждат пъргавост и послушание, проявявано у дома, а и в училището за кучета.

Здраве

Като цяло еърдейл териерът е жилава порода. Като повечето породи обаче имат предразположеност към дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Макар активно, породата еърдейл не изисква прекалено много движение (от 1 до 2 часа дневно), в т.ч. игри и обучение, за да може то да не скучае и да поддържа добрата си форма.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата еърдейл. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Двойната козина на това куче не пропуска вода и е твърда като тел, а в основата си е с по-къс и мек подкосъм. Изисква ежедневно разчесване, а в периода на линеене е необходимо да снемате космите с ръка (два пъти годишно).

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук