Афганска хрътка

Afghan Hound
Благородната и достолепната афганска хрътка е с горда и статна стойка, а дългата й лъскава козина е едно истинско великолепие. Възрастните екземпляри са едри и достигат ръст 68-74 см, а женските – 63-69 см. Великолепната козина може да е най-различна на цвят – от черна до сребриста и всевъзможните нюанси между тези два цвята. Разнообразието в петнистостта също е пословично. Хрътката тежи около 25 кг, като теглото варира между 20 и 27 кг, в зависимост от пола и структурата на кучето.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е допълнително обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на по-дълги от два часа разходки
 • Голямо куче
 • Средно лигавене
 • Изисква поддръжка всеки ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Породата афганска хрътка, една от най-древните породи в света, за първи път привлича вниманието на Западния свят през XIX век. Макар да няма точни данни за това какви са били тези кучета преди време, легендите за тях изобилстват. В Афганистан те се срещат в най-различни разновидности и пазят стадата птици и едрия рогат добитък и не им позволяват да се разбягат, а също са от помощ при лова на планинските сърни, антилопи, зайци, че дори и такива хищници като вълците, чакалите и снежните леопарди!

Характер

Тъй като в общия случай страни от непознати, е нужно това царствено куче да се социализира и обучава на команди още в ранна възраст. Никога не се изтъква пред семейството, в което живее, нито пък пред познати. Същевременно, то е предано и любвеобилно. Афганската хрътка е създадена, за да тича и изпитва огромно удоволствие от спринтове с много висока скорост, когато вятърът шиба козината й, от тичането след топка или лястовица, която е мернал.

Здраве

Като цяло хрътката се радва на добро здраве и енергичност, като са малко специфичните за породата заболявания.

Активност

Възрастният екземпляр трябва да тича по много, в идеалния случай по два или повече часа на ден. Обича да тича необезпокояван, но предвид желанието му да преследва и ловува, трябва да отговаря на командата за връщане при стопанина и да спортува на открити, безопасни места, встрани от пътното движение.

Хранене

Едрата порода трябва да се храни с по-различен баланс на хранителни вещества от този на по-дребните породи, който включва витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при афганските хрътки. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Великолепната, дълга, копринена на допир козина на тази хрътка не се поддържа лесно. Изискват се много усилия, за да е в отлично състояние. Препоръчва се тя ежедневно да се разресва, за да няма възли и сплъстявания, а чистотата й да се гарантира с редовно къпане. Старателното разресване е особено важно, когато козината на кученцето започне да пада, за да се избегне сплъстяването на новата козина със старата, което би породило дискомфорт.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук