Афенпинчер

Affenpinscher
Макар да са с външния вид на териер и палавото изражение на маймуна, породата афенпинчер се категоризира като мини куче с размери между 24 и 28 см в холката (от ходилото до горната част на лопатките), когато е напълно израснала и с тегло между 3 и 4 кг. Грубата козина обикновено е черна, със или без сив оттенък.
 • Куче, подходящо за стопани без опит
 • Необходимо е леко обучение
 • Наслаждава се на активни разходки
 • Наслаждава се на разходки по половин час на ден
 • Малко куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка веднъж в седмицата
 • Хипоалергенна порода
 • Бъбриво и гласовито куче
 • Не е пазач
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Появили се в Германия през XVII век, палавите и забавни до комичност кучета Афенпинчер са несъмнено една от най-старите породи кучета. Наименованието на породата афенпинчер се състои от немските думите „афен“ (подигравам се) и „пинчер“ (териер). Това е предшественикът на други две породи, Грифон Белж и Грифон Брюселоа, а неговата муцуна наподобява тази на маймуната. Въпреки че кучетата Афен по всичко приличат на териерите, те са твърде дребни, за да се използват за работни дейности, и най-вече се използват като компаньони.

Характер

Афенпинчерите са жизнени и самоуверени кучета, въпреки че на моменти проявяват силна воля и безстрашие, а също се привързват много към стопаните си. Особено чувствителни са към непознати, поради което кученцето задължително трябва да се социализира.

Здраве

Тази порода като цяло се радва на добро здраве. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Други установени заболявания са разместване и/или луксация на тазобедрената кост и стесняване и/или възпаление на трахеята.

Активност

Въпреки че са дребни, тези кучета изискват движение, но без да се прекалява (по 20-40 минути на ден). Обичат игрите, които тренират както ума, така и тялото, но не бива да се допуска активността да „прелее“ в хиперактивност.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Грубата, твърда козина е рунтава на места и като цяло кучето изглежда рошаво. Ето защо не е необходимо толкова редовно разресване. Достатъчно е това да се прави веднъж седмично.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук