NPPE Breed Library Info Page

Ши цу

Ши цу | Породи кучета

Ши цу е с дълъг и здрав косъм с най-различни оттенъци. За повече информация вижте характеристиките на породата. Движенията му издават арогантност, а опашката им винаги е вирната над гърба. Възрастният екземпляр достига ръст от максимум 27 см, а теглото им е 4,5-7,5 кг.

Ши цу | Породи кучета
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Ши цу | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Ши цу | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Корените на породата ши цу могат да се търсят в Тибет. Тогава са живели в храмове и са били дар само за китайските императори. След внасянето им в Китай се извършва кръстоска с породата пекинез, с което породата добива вида, в който са познати до днес. Пристигат в Обединеното кралство през 1912 г., но официално признание получават едва през 1949 г. В Америка това се случва през 60-те години на ХХ век.

Характер

Кучето, освен че е игриво и интелигентно, се привързва лесно. Породата е свободолюбива и страни от непознати. Обичат да учат и да доставят удоволствие, но понякога може да проявят инат и да създават усещането, че извършването на някои задачи е под тяхното достойнство. С търпение и последователност може да се превърнат в относително послушни кучета.

Здраве

Подобно на много други породи обаче може да развият някои наследствени нарушения на зрението. Капачките на коленете им също са слаби и може да прищракват от време на време. Податливи са на ушни инфекции, заболявания, свързани с дисковете на гръбначния стълб и дихателната система.

Активност

На ши цу е необходимо движение, но с радост приемат и игра в дома. Харесват им кратките разходки и добре би било да разпределите движението за деня на три 20-минутни бавни разходки. Не е проблем обаче ако повървите с тях около час.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на кучето е дълга, мека и гъста, също като подкосъма. Изисква се ежедневно разчесване, за да се поддържа в идеално състояние. Трябва да се къпят често, понякога по веднъж седмично. Козината трябва да се подсушава докрай. Тъй като космите по върха на носа стърчат нагоре, така че, като стигнат до над челото, се уплитат!... Муцуната им трябва да се мие ежедневно, защото храната полепва ли, полепва по косъма. Ако козината порасне прекалено много, може да се подкъси. Затова е най-добре фризьор или специалист от развъдниците да ви посъветва как да го правите.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук