Немска овчарка

Немска овчарка

Не е трудно да се отличи немската овчарка от други породи по света. Това е бдително куче с добре развита мускулатура и благородна осанка и, сякаш, е някак дистанцирано. Кучетата са пъргави с добро чувство за равновесие и стъпват гордо. Козината им е с най-различна окраска (вижте характеристиките на породата) и се състои от твърда, дори груба и прилепнала четина и дебел подкосъм. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 63 см, а на женските – 58 см. Тежат между 30 и 36 кг.

Немска овчарка
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Немска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Немска овчарка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Смесица от различни разновидности пастирски кучета, породата Немска овчарка първоначално се развъжда, за да подкарва стадата. Писмени източници от VII век свидетелстват за нейното съществуване. Немските овчарки се появяват за първи път през 1882 г., а през 1899 г. се сформира първият немски клуб на любителите на породата Verein für Deutsche Schäferhunde. Благодарение на този клуб породата се развива за работа с полицията и въоръжените сили. Така тя оцелява в тежките години от началото на ХХ век. По време на Първата световна война германците ги използват като пощенски кучета и за откриване на ранени хора. Войниците от съюзническите сили на Антантата са възхитени от интелигентността и куража на тези кучета и ги вземат със себе си по домовете, като по този начин породата прониква и в други държави.

Характер

Обвързани са дотолкова със стопанина си, че искат да прекарват цялото си време с него или нея. Въпреки че кучето изисква много внимание, то ще ви се отплати стократно със своята преданост и непогрешими охранителни способности. От друга страна, ако не отделите достатъчно време за социализация и не обучите това куче, то кучето ще развие комплекси и ще е истински неуправляемо. Кучето обича и лесно заучава команди. Не е ли това звездата на школата за обучение на кучета?

Здраве

По отношение на здравето Немската овчарка страда от стомашно-чревни заболявания, по-конкретно от раздуване на стомаха и преплитане на червата, от изкривяване на гръбначния стълб или възпаление на костния мозък в него, епилепсия. Подобно на повечето породи обаче може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Трябва да внимавате при игра с кутретата, защото с меките им, все още формиращи се стави може да настъпят дълготрайни увреждания. Възрастният здрав индивид изисква поне два часа разходка на ден, а също много възможности, които да предизвикват интелекта с обучение и игри за ума.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Немска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Разчесвайте козината по няколко пъти седмично с енергични движения, за да премахнете падналите или падащите косми. Ако Немската овчарка е дългокосместа, ще е необходимо и разресване. Не се налага да я подстригвате, а къпането се прави само при нужда. Това куче линее, но колкото повече го разресвате, толкова повече косми ще падат.