NPPE Breed Library Info Page

Доберман

Доберман

Това е сравнително едро и мощно куче, но не му липсва финес. Козината е гладка, къса и може да е кафява, черна, синкава или жълтеникаво-кафява (тази окраска е известна като „Изабела“) на ивици с червеникаво-кафявия цвят на ръждата. Осанката му е горда и може да се оприличи на чистокръвен кон. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 69 см, а женските – от 65 см. Теглото им е 32-45 кг.

Доберман
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Доберман
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Работно
Доберман
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

С помощта на различни породи германски нощен пазач, кучкар и бирник на име г-н Луис Доберман създава куче-пазач, което да му помага в работата. Така през XIX век се създава тази порода. Размерът и мощта им дава основания да се мисли, че в породата има примеси и на ротвайлерите и немските догове. Скоростта пък е била привзета от грейхаундите, а гладката козина, елегантната стойка и издръжливостта на териера – от манчестър териери. Може да са били използвани и други породи, измежду които шнауцерите, немските пинчери, немските овчарки, немските късокосмести пойнтери и ваймаранерите. Първата порода Доберман, или „доби“, се регистрира в Немската родословна книга през 1893 г.

Характер

Тези кучета се нуждаят от занимания за ума и тялото. Трябва да преминат надлежно обучение, защото има вероятност да се развият поведенчески проблеми, ако твърде често скучае. При ранна социализация с други кучета, домашни любимци и деца, доберманът може да се превърне в идеалния домашен любимец. Това куче е предано и се привързва лесно. Затова той със сигурност ще е истински защитник на дома. Това куче обаче приема за свой стопанин един-единствен човек. Не понася заиграването с него, затова трябва да приучите децата към внимателно отношение. Стопанинът носи отговорност за поведението на кучето. Ако нямате време за него, или пък нямате опит с кучета, това със сигурност не е породата за вас.

Здраве

Най-често доберманите боледуват от сърдечни заболявания, от синдрома на Воблер (нарушение на структурата на шийните прешлени) и болестта на фон Вилебранд (нарушение на кръвосъсирването). Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

До 12-я месец кучето трябва да прави къси, но чести отсечки. Ако се претоварва, не са изключени проблеми със ставите. Това е активна порода, която обича да тича без каишка. Препоръчва се възрастните екземпляри да се извеждат по два или повече часа, като обучението трябва да продължава цял живот.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Доберманите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на тази порода изисква много малко грижи. Изтриването на козината с гумена ръкавица ще премахне падналите или падащите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук