Грубокосмест чау-чау

Грубокосмест чау-чау

Грубокосместият Чау-чау е с къса, компактна и четвъртита структура. Опашката е извита над гърба. Лигавицата на устата и езикът са синкаво-черни. Козината може да е грубокосместа и гладкокосместа, а окраската им е с най-различни цветове (черна, червеникава, сивкава, жълтеникаво-кафява, кремава или бяла). Възрастните мъжки екземпляри са с ръст 48-56 см и тегло 26-32 кг, Възрастните женски екземпляри достигат ръст 46-51 см и тежат 20-25 кг.

Грубокосмест чау-чау
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Грубокосмест чау-чау
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Грубокосмест чау-чау
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Произходът на кучето Чау-чау е обвит в мистерия. По всяка вероятност обаче той произхожда от Монголия и Манджурия, където месото им някога е било деликатес, а четината се е използвала за дрехи, които след това са били внасяни в Китай. Векове наред са били използвани като пазители на храмовете от зли духове. Чау-чау се използва и като ловджийско куче от аристократите. Също така, е пазело техните имения от неканени гости, теглило е шейни и каруци. Играло е и ролята на пазач. Счита се, че първоначално шпицът произлиза от породата Чау-чау.

Характер

Това е независимо куче, което обича самотата и може да прояви инат. Може да се привържат към някого, но и да захапят, ако считат, че техният стопанин или те самите са изложени на заплаха. Могат да изглеждат като плюшено мече за гушкане, но всъщност не са. През последните няколко години в развъдниците се работи по усъвършенстването на техния характер. Затова понастоящем се счита, че лошият характер на много от тези екземпляри се дължи най-вече на липса на подходящо обучение и социализация в ранна възраст. С други думи, ако се познават с вашите деца, котки и други ваши домашни любимци от ранна възраст, този проблем може да бъде решен.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при тази порода са дисплазията на лактите и проблемите с клепачите. Като повечето едри породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Чау-чау не изисква много движение, около час на ден. Те наистина обичат да излизат и се чувстват доволни, когато се занимават със своите неща в задния двор. Трябва обаче да има хладно и сенчесто пространство, където да се скрият, когато времето е топло или направо горещо. Ако се движи прекалено много още в ранна възраст, впоследствие това може да доведе до заболявания на костно-ставната тъкан.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината и на двете разновидности на кучето Чау е гъста и права. Грубокосместата разновидност е с груб, стърчащ косъм, който не е прекомерно дълъг, а подкосъмът е мек и вълнист. Косъмът около врата и задната част на бедрата е по-дебел. Тази груба козина се нуждае от ежедневни грижи. Гладката козина е по-къса и се нуждае от разчесване по два или три пъти седмично.