NPPE Breed Library Info Page

Грубокосмест чау-чау

Грубокосмест чау-чау

Грубокосместият Чау-чау е с къса, компактна и четвъртита структура. Опашката е извита над гърба. Лигавицата на устата и езикът са синкаво-черни. Козината може да е грубокосместа и гладкокосместа, а окраската им е с най-различни цветове (черна, червеникава, сивкава, жълтеникаво-кафява, кремава или бяла). Възрастните мъжки екземпляри са с ръст 48-56 см и тегло 26-32 кг, Възрастните женски екземпляри достигат ръст 46-51 см и тежат 20-25 кг.

Грубокосмест чау-чау
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Грубокосмест чау-чау
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Грубокосмест чау-чау
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Произходът на кучето Чау-чау е обвит в мистерия. По всяка вероятност обаче той произхожда от Монголия и Манджурия, където месото им някога е било деликатес, а четината се е използвала за дрехи, които след това са били внасяни в Китай. Векове наред са били използвани като пазители на храмовете от зли духове. Чау-чау се използва и като ловджийско куче от аристократите. Също така, е пазело техните имения от неканени гости, теглило е шейни и каруци. Играло е и ролята на пазач. Счита се, че първоначално шпицът произлиза от породата Чау-чау.

Характер

Това е независимо куче, което обича самотата и може да прояви инат. Може да се привържат към някого, но и да захапят, ако считат, че техният стопанин или те самите са изложени на заплаха. Могат да изглеждат като плюшено мече за гушкане, но всъщност не са. През последните няколко години в развъдниците се работи по усъвършенстването на техния характер. Затова понастоящем се счита, че лошият характер на много от тези екземпляри се дължи най-вече на липса на подходящо обучение и социализация в ранна възраст. С други думи, ако се познават с вашите деца, котки и други ваши домашни любимци от ранна възраст, този проблем може да бъде решен.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при тази порода са дисплазията на лактите и проблемите с клепачите. Като повечето едри породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Чау-чау не изисква много движение, около час на ден. Те наистина обичат да излизат и се чувстват доволни, когато се занимават със своите неща в задния двор. Трябва обаче да има хладно и сенчесто пространство, където да се скрият, когато времето е топло или направо горещо. Ако се движи прекалено много още в ранна възраст, впоследствие това може да доведе до заболявания на костно-ставната тъкан.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината и на двете разновидности на кучето Чау е гъста и права. Грубокосместата разновидност е с груб, стърчащ косъм, който не е прекомерно дълъг, а подкосъмът е мек и вълнист. Косъмът около врата и задната част на бедрата е по-дебел. Тази груба козина се нуждае от ежедневни грижи. Гладката козина е по-къса и се нуждае от разчесване по два или три пъти седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук