Кога кучето ми вече е пораснало?

Не обичаме да мислим за остаряването на кучето ни, също както не обичаме да възприемаме като стари любимите ни хора. Домашният ви любимец може и да не показва видими признаци на стареене, с изключение на някой и друг сив косъм.
Стопанин с ретривъра си
Стопанин с ретривъра си
Стопанин с ретривъра си
Куче от порода ретривър бива галено

Не обичаме да мислим за остаряването на кучето ни, също както не обичаме да възприемаме като стари любимите ни хора. С изключение на някой и друг сив косъм, домашният ви любимец може да не показва признаците на стареене при кучета. По-вероятно е да има вътрешни промени в организма на кучето при стареенето му.

Също като хората, кучетата остаряват постепенно - няма някаква точна възраст, на която да можем да ги наречем „стари“, но след навършването на 5-9 години е нормално едно куче да се счита за възрастно. Възрастта на която кучето ви се смята за „по-възрастно“ зависи от типа на кучето ви, а обикновено по-дребните кучета живеят значително по-дълго от много едрите породи.

Макар кучето да старее, то трябва да е способно за извлече максимума от живота. Ще можете да се наслаждавате на също толкова жизнерадостен и здрав домашен любимец и в напредналата му възраст, ако редовно го водите на преглед при ветеринар и му осигурите малко допълнителна любов и внимание.

Прочетете нашето ръководство относно Грижи за зрялото ви куче и ще получите допълнителна информация как да поддържате възрастното си куче колкото е възможно по-жизнерадостно и здраво в по-напреднал етап от живота му.