Чинчила

Chinchilla
Котката Чинчила е неизменнобяла със зелени очи. Главата е широка, очите са широко поставени, а муцуната е къса и открита. Блестящите очи са големи и кръгли. Въпреки че котката Чинчила има по-фина костна структура от повечето персийски котки, краката са по-къси, по-набити и силни. Опашката е къса и рунтава. Козината е дълга, плътна и бухнала, като в основата си е плътна и мека.
  • Спокойна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • Тиха котка
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане всеки ден
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Породата котки Чинчила е един своеобразен тип персийска котка. Породата има една-единствена окраска – снежно бяла козина, която е недоловимо обрамчена в черно, с който се постига сребрист отблясък. С черна линия по краищата се постига максимален ефект от смарагдово зелените очи. Породата котки Чинчила е първата котка, развъждана селективно за постигане на този специфичен цвят. За първи път тя е показана през 1894 г. в Кристъл Палас, Лондон.

Страна на произход

Англия

Характер

Котката Чинчила е с благ и приветлив характер и лесно се привързва. Персийските котки обикновено са не така активни и тихи. Породата котки Чинчила са по-дружелюбни и социални, отколкото персийските котки.

Здраве

Породата котки Чинчила е тип персийска котка и съществува известно припокриване с другите дългокосмести персийки. Ето защо при тях се наблюдават повечето от здравословните проблеми, типични за персийските котки. Поради скъсяването на главата и сплескването на лицето, са възможни деформации на челюстта, в резултат на които може да се развият проблеми със зъбите и потенциални проблеми при хранене и пиене. Малките ноздри и мекото небце може също така да доведе до сериозни дихателни проблеми. Слъзните канали може да се отклонят от естествените си пътища, след което очите започват да сълзят и да мокрят лицето. Това може да доведе до кожен обрив и рани по лицето. Плоското лице също така увеличава вероятността от това да се развият нарушения на зрението. Някои от гените на персийките предразполагат към развиване на бъбречна недостатъчност (наречена доминантно поликистозно бъбречно заболяване) чрез развиването на кисти в бъбрека. Това заболяване се наблюдава при една трета от всички персийски котки и при екзотичните късокосмести екземпляри през 90-те години на ХХ век. Когато започва да се провежда скрининг, проблемът излиза наяве, въпреки че се е считало, че генът е преобладаващ единствено при котките Чинчила. С помощта на този скрининг в развъдниците се работи по отстраняването на това заболяване. Винаги трябва да молите да ви бъде представен сертификат за липса на поликистозно бъбречно заболяване за котките, които ще родят домашния ви любимец.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Породата котки Чинчила изисква ежедневно разресване на козината, за да може по издължената козина да няма възли и сплъстявания. Ако козината на котката не се поддържа, тя трябва да се подстриже късо и да се остави да порасне наново. Тези зони трябва да се почистват ежедневно, за да се избегне тяхното опетняване. Нещо обичайно е очите на котката Чинчила да сълзят, а носът трябва да се почиства редовно. Коремът и вътрешната страна на опашката лесно се замърсяват с фекалии и е необходимо тази зона да се почиства по-щателно, за да избегне появата на петна и разресването на бучки. Както при всички котки, се препоръчва провеждането на редовна ваксинация и изследване за паразити.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.