Бурмилска котка

Burmilla
Породата бурмилска котка е средна по размери, подобно на бурманските котки, със здрава, добре оформена мускулатура и силен, прав гръбнак. Женският екземпляр е много по-малък и здрав, отколкото мъжкият. Главата прилича на плавно скосен купол, муцуната е клиновидна, а ушите са широко поставени. Експресивните очи може да са всякакви на цвят – от жълто до зелено. Козината е къса и плътно прилепнала, като в основата си тя е белезникава и дори изтънена (окраската е по-тъмна към краищата на косъма) по останалата част от тялото, а по челото се наблюдава характерното м-образно очертание.
  • Игрива и любопитна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • По-скоро комуникативна
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Бурмилската котка е късокосмест член на съвкупността от породи азиатски котки. Породата беше създадена през 1981 г. чрез случайна кръстоска между мъжки екземпляр на котката Чинчила и лилавеещ женски екзермпляр бурманска котка. Котенцетата изглеждат и се държат подобно на бурманските котки, но имат зашеметяващата сребриска окраска и заострените краища на породата котки Чинчила. Резултатът предизвика такъв интерес, че чифтосването продължи и се създаде нова порода.

Страна на произход

Обединеното кралство

Характер

Породата не е така буйна като бурманската котка, а по-скоро носи уравновесеността на котката Чинчила. Бурмилските котки обичат да им се обръща внимание и им допада да са част от семейството, но могат да бъдат и много взискателни, следвайки стопаните си навсякъде из дома. Подобно на повечето азиатски котки, те са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати.

Здраве

Във ветеринарната литература относно азиатските котки не са описани конкретни заболявания, но екземплярите от тази група са уязвими на болестите, типични за бурманските котки. Някои разновидности на тази порода може да са по-податливи на захарен диабет, отколкото останалите породи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Късата прилепнала козина на бурмилската котка не изисква разресване, въпреки че наистина им допада вниманието, свързано с нея. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.