Бурманска котка

Burmese
Бурманската котка е със средни размери, закръглена глава и елегантна, макар и мускулеста структура на тялото. Тази порода нито е така едра и набита като британската късокосместа котка, нито пък е с издължената и фина физика на сиамците. Очите са големи и лъскави и в тях може да уловите всякакви оттенъци на жълтото в зависимост от осветлението. Държи опашката си щръкнала и завършва със закръглен край, така сякаш е четка на художник. Фината, къса лъскава козина е характерна за бурманската котка и също така е плътно прилепнала. Бурманската котка се среща в 10 цвята, като по-светлата окраска на корема плавно преминава към по-тъмните оттенъци на гърба.
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Много комуникативна
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Перфектна за деца

Произход

Тъмнокафявата котка, чиято физика наподобява тази на сиамската котка, за първи път е внесена в Калифорния през 30-те години на ХХ век от Далечния изток. Тъй като навремето в Америка е нямало други бурмански котки, се извършва кръстоска между породата Wong Mau и разновидността на сиамската котка Seal Point. Селективното развъждане води до появата на нова порода с тъмна козина, известна понастоящем като бурманска котка. Бурманската котка първоначално е призната като порода в Америка, а след това и в Европа, след внасянето й на Стария континент през 40-те години на ХХ век. Оттогава в развъдниците се работи по създаването на най-различни окраски на козината.

Страна на произход

Бирма

Характер

Бурманската котка е изключително отзивчиво създание, което бързо се привързва и се нуждае от вниманието на хората, за да се чувства добре. Тя е много взискателна и неотклонно следва стопаните си. Мяучейки, тя ще моли за внимание, че дори може да се вкопчи в нечий крак, за да бъде вдигната и гушната! Мяучи силно, когато стопаните се връщат у дома, и си иска своето, както и да участва във всички дейности. Верна на своя стопанин, понякога я наричат котката-куче и много обича да играе на хвърляне и връщане на топка или друга играчка на стопанина. Много е интелигентна и може дори да отваря врати и успешно играят ролята на беглеца!

Здраве

Бурманските котки се радват на добро здраве, но някои техни разновидности са податливи на развиване на захарен диабет. При младите екземпляри бирмански котки се среща и хипокалиева полимиопатия (слабост в мускулите поради ниски нива на калий в кръвта). Малко са бурманските котки, които са развили необичайно заболяване, което се нарича котешки орофациален болков синдром. Това заболяване води до прекомерно облизване на тялото и лапите, при дъвчене, което може да бъде много стресиращо за една котка. В САЩ са докладвани случаи на деформация на главата и мозъка, но засега в Обединеното кралство те не намират потвърждение. Някои разновидности бурмански котки имат твърде необичайни хранителни навици, като може да посегнат към вълнените ви дрехи или други неядивни предмети (известни като pica).

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Бурманските котки не изискват прекомерно разчесване на козината, защото отлично се справят сами, но при разресването на козината им ще се радват на вниманието, което им се оказва. Подобно на всички котки, бурманските котки трябва да се ваксинират, редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Докато тази порода има тенденция да бъде отлична с децата, всяка котка има различен характер въз основа на дресировката и житейския си опит. Моля, консултирайте се с организацията за осиновяване, ако осиновявате, за подробности относно характера на котките.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.