Бомбайска котка

Bombay
Бомбайската котка е средна като размер, като нейната козина е така лъскава и черна като абанос, сякаш е лачена кожа. Главата е с формата на плавно скосен купол, ушите са закръглени по краищата, а муцуната е широка и плоска. Красивите очи с цвета на медта/златото са широко поставени и са пълни и експресивни. Тялото е силно и мускулесто с мощен изправен гръб. Върхът на носа и краищата на очите са черни, а възглавничките на лапите са черни или тъмно кафяви.
  • Игрива и любопитна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Много комуникативна
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Бомбайската котка е азиатска група котки, чрез която развъждащите котки са се опитали да създадат котки от бирмански тип, но без да имат окраската на последните. В Обединеното кралство бомбайската котка е черната версия на породата азиатска котка.

Страна на произход

Обединеното кралство и САЩ

Характер

Котките от групата породи азиатски котки са изключително приятелски настроени и привързващи се. Бомбайските котки издават характерни звуци, които обикновено са доста силни. Това не е традиционното „мяу“, а по-скоро нещо като чуруликане. За тях вниманието е нещо важно и те трябва да се чувстват част от семейството, което ги прави отлични спътници. Азиатските котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. За разлика от повечето котки азиатските котки не враждуват с кучетата.

Здраве

Бомбайските котки обикновено живеят дълго и здравето им е добро до късна младежка възраст. Няма болести, които да се свързват конкретно с тази порода, която е представена единствено в Обединеното кралство, макар екземплярите да са малко на брой.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

С късата си лъскава козина бомбайската котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи, бенгалските котки поддържат много добре своята козина. Подобно на всички котки, бомбайските котки трябва да се ваксинират, редовно да се изследват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.