Бенгалска котка

Bengal
Бенгалската котка е голяма, лъскава и много мускулеста котка с дебела опашка, която сочи надолу. Дивият външен вид на бенгалската котка се засилва от нейната отличителна дебела и луксозна петниста или мраморна козина. Широката й глава има малки уши и изразени по лицето, очите са с бадемова форма и черно оцветяване около тях. Опашката е дебела, стесняваща се към връха,който е черен. Няма друга порода котки, с подобна козина, която е в златист цвят с перлен бляск. Установено е, че някои бенгалски котки може да бъдат много взискателни поради високите нива на активност.
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • Много комуникативна
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Бенгалската котка е сравнително нова порода, която първоначално е създадена в САЩ чрез кръстоска между азиатската леопардова котка и домашната котка. Името на бенгалската котка произхожда от латинското наименование на дивия си предшественик Felis Bengalensis (азиатската леопардова котка). Цел при създаването на домашната порода бенгалска котка е да се съхрани голямата визуална прилика с красивия й див предшественик и същевременно – да се създаде приятен член от семейството, на който може да се разчита. Бенгалските котки сега се считат за петата по популярност порода котки в Обединеното кралство.

Страна на произход

САЩ

Характер

Бенгалска котка се привързва лесно. Те са изключително енергични и игриви като характер. Бенгалските котки са интелигентни и с интерес разглеждат всичко наоколо като нещо, с което могат да поиграят. Те са подвижни, обичат да се катерят и и са с характерно силно мяучене, подобно на издаваните от кукувица звуци, чуруликане или пък на странен дрезгав глас. Бенгалска котка е от породите, които мяучат доста, и звуците им са най-разнообразни, които понякога може да са пронизителни, особено когато се окажат в непозната обстановка. За да не скучаят, се нуждаят от компания през деня, както и възможности за катерене и симулиране на лов.

Здраве

Няма наследствени дефекти, описани като порода за бенгалска котка, но се предполага, че вероятността за развиване на сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия е по-висока от тази при някои породи. Някои бенгалски котки са също до известна степен по-уязвими на котешки инфекциозен перитонит.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

С късата си лъскава козина, бенгалска котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи котки, бенгалската котка поддържа много добре своята козина. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.