Австралийскa коткa "Мист"

Australian Mist
Австралийските котки "Мист" са средно големи късокосмести породи, с кръгла глава и големи, изразителни очи с най-различни оттенъци на зеленото. Австралийските котки "Мист" са с уравновесен характер - те са с умерен размер, средна костна структура и миловидно изражение. В основата си косъмът е белезникав и петнист, с което му се придава характерният „замъглен“ вид, както той може да е на фини петна или мраморни вихри. Характерна окраска за опашката и лапите са пръстовидни форми и ивици. Австралийските котки"Мист" се срещат в седем цвята: кафяво, синьо, шоколад, люляк, карамел, злато и праскова.
  • Игрива и любопитна котка
  • Приятелски настроена, но независима котка
  • По-скоро комуникативна
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Австралийската котка „Мист“ е късокосместа порода, създадена в Австралия през 70-те години на XX век чрез кръстоска на бурманска, абисинска и домашна късокосместа порода. Резултатът е котка с петниста козина и поради тази причина първоначалното й наименование е Spotted Mist (Петниста мъгла). През 1998 г., след усъвършенстването на австралийските котки „Мист“ за постигане на по-голяма петнистост, в т.ч. козина тип „мрамор“, породата се преименува в австралийска котка „Мист“. В Обединеното кралство и Европа австралийските котки „Мист“ не са много, но стават все повече и тези, които ги развъждат, се стремят те да добият популярност сред организациите за домашни любимци.

Страна на произход

Австралия

Други имена

Спотед Мист

Характер

Австралийските котки „Мист“ обикновено се привързват много и се чувстват щастливи сред хора или други домашни любимци, затова лесно се вписват в семейната обстановка.

Здраве

За тази порода няма данни за наследствени заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на австралийската котка „Мист“ е къса и лесна за поддържане. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.