Азиатскa коткa

Asian
Азиатските котки имат дълги средни, доста мускулести тела и опашка, която е с заоблен връх. Женските азиатски котки са много по-малки и по-изящни от мъжките. Главата е с клиновидна и леко заоблена форма, средно големи широко поставени уши и големи очи със сребристо оцветяване в края на окото. Козината, която може да изглежда като напоена коприна, е къса, фина и прилепнала към тялото. В тази група гамата от цветове и шарки е широка.
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • По-скоро комуникативна
  • Слаба и елегантна порода
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • С опцията да излиза навън
  • Може да изисква адаптиране преди да живее с деца

Произход

Азиатските котки са подобни на бирманските, но окраската им е различна. Бомбайската котка спада към тази група породи, също както и Бурмила и Тифани. Тази порода е създадена наскоро, продължава да се доусъвършенства и вече добива все по-голяма популярност. Азиатската котка включва в себе си бомбайската котка, Бурмила и Тифани, макар последните да фигурират като различни породи.

Страна на произход

Обединеното кралство

Характер

Като темперамент породата азиатска котка много прилича на бурманската с благия си характер и способността й да се привързва, но не е така буйна. Азиатските котки обичат вниманието и се нуждаят от това да бъдат част от семейството. Те могат да са доста взискателни и често следват своите стопани, само и само за да им се обърне внимание. Азиатските котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. По отношение на своя стопанин могат да проявяват голяма доза съчувствие и това ги прави отлични придружители.

Здраве

Във ветеринарната литература относно азиатските котки не са описани конкретни заболявания, но екземплярите от тази група са уязвими на болестите, типични за бурманските котки. Някои разновидности на бурманските котки може да са по-податливи на захарен диабет, отколкото останалите породи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Късата прилепнала козина на азиатската късокосместа котка не изисква разчесване, въпреки че наистина им допада вниманието, свързано с нея. Подобно на всички котки, азиатските котки трябва да се ваксинират и трябва редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Въпреки че тази порода не е широко призната като една от най-добрите породи за деца, всички котки са различни и с правилните грижи и внимание ще може да съжителства с деца.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.