Абисинскa котка

Abyssinian
Абисински са елегантни средно големи котки със здрави, гъвкави тела и дълги, тънки крака. Те имат кръгли, клиновидни глави с отличителни малки кичури по върховете на ушите и големи бадемовидни очи. Късата, близко разположена козина на абисинска котка има отличителен вид, причинен от цветните ленти на всеки косъм. Най-разпространеният цвят е „кафяво-червеникав“, но има няколко други.
  • Много активна и любознателна котка
  • Социална и зависима от мен котка
  • По-скоро комуникативна
  • Порода със средни размери и телосложение
  • Има нужда от четкане веднъж седмично
  • Порода, която не е хипоалергенна
  • Основно навън
  • Перфектна за деца

Произход

Чисто като физика абисинската котка прилича на африканската дива котка, предшественикът на домашната котка. Не е известно кога абисинската котка е била пренесена в Обединеното кралство, но има вероятност това да са направили войските от Абисиния (понастоящем Етиопия) през 60-те години на XIX в. Още в ранния период на съществуването на абисинските котки, между тях и британските късокосмести котки беше направена кръстоска, а впоследствие – и с ориенталските породи. Дълги години дългокосместите абисински котенца не са били кръстосвани с други породи, но през 70-те години на ХХ век от тях се създава отделна порода, наречена „Somali“.

Страна на произход

Абисиния, Етиопия

Други имена

Абис, котка зайче

Характер

Абисинската котка е тиха, интелигентна и любознателна, и се счита, че се чувства добре в компанията на хора и се привързва към семейството. Активна е и обича да й е просторно, катери се добре и би се чувствала по-добре в градина с много дървета и на по-хълмисти терени. Абисинските котки са игриви, но пък и уравновесени. До известна степен проявяват разум, но и безразсъдството не им е чуждо!

Здраве

Абисинските котки може да страдат от наследствена болест, наречена пируват киназна недостатъчност, която може да причини анемия. С надежден тест това може да се провери и бъдещите стопани трябва да попитат дали той им е бил правен, за да се гарантира липсата на такъв проблем. В някои страни е установен проблем със зрението, наречен ретинална атрофия, който води до прогресивно ослепяване. Затова си струва да питате за него доверен развъдник.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Козината на абисинската котка е лесна за поддържане. Обича да я разчесват или разресват, и ако наистина желаете да бъде постигнат „професионален“ блясък, можете да загладите косъма с помощта на меки потупвания, след което той ще заискри. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Най-добрите породи котки за деца

Докато тази порода има тенденция да бъде отлична с децата, всяка котка има различен характер въз основа на дресировката и житейския си опит. Моля, консултирайте се с организацията за осиновяване, ако осиновявате, за подробности относно характера на котките.

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Това ли е подходящата порода котки за вас?

Всички котки имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои определени инстинкти СТАРТИРАЙТЕ СЕЛЕКТОРА НА ПОРОДИи начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашата котка се радвате на сходни неща, ще е много по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на котка от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много котки, които чакат своето любящо семейство и дом. Всяка котка има своя история и мнозина са загубили първия си дом не по своя вина и биха искали да станат част от семейството ви. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за котките, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите котки. Също така ще се радват да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви се е спряло на породисто котенце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Основното предимство на закупуването на коте или котка с родословно дърво е, че знаете как ще изглежда и с какъв характер ще е. Свържете се с вашия ветеринарен лекар за повече информация относно инфекциозни заболявания, генетични предразположения и нуждите от грижи за конкретната котка , за да сте напълно готови да я посрещнете във вашия дом.

Посрещане на котката у дома

Очакването да си вземете коте е изключително вълнуващо, особено в последните моменти. В тези последни дни преди пристигането има много неща, с които да се заемете и подготвите за новия член на семейството.