NPPE Breed Library Info Page

Чинчила

Чинчила

Котката Чинчила е неизменнобяла със зелени очи. Главата е широка, очите са широко поставени, а муцуната е къса и открита. Блестящите очи са големи и кръгли. Въпреки че котката Чинчила има по-фина костна структура от повечето персийски котки, краката са по-къси, по-набити и силни. Опашката е къса и рунтава. Козината е дълга, плътна и бухнала, като в основата си е плътна и мека.

Чинчила
  • Козина : Дълга
  • Козина : Ежедневно разресване
Чинчила
  • Дейност : Ниско
Чинчила
  • Шум : Ниско

Произход

Породата котки Чинчила е един своеобразен тип персийска котка. Породата има една-единствена окраска – снежно бяла козина, която е недоловимо обрамчена в черно, с който се постига сребрист отблясък. С черна линия по краищата се постига максимален ефект от смарагдово зелените очи. Породата котки Чинчила е първата котка, развъждана селективно за постигане на този специфичен цвят. За първи път тя е показана през 1894 г. в Кристъл Палас, Лондон.

Държава на произход

Англия

Характер

Котката Чинчила е с благ и приветлив характер и лесно се привързва. Персийските котки обикновено са не така активни и тихи. Породата котки Чинчила са по-дружелюбни и социални, отколкото персийските котки.

Здраве

Породата котки Чинчила е тип персийска котка и съществува известно припокриване с другите дългокосмести персийки. Ето защо при тях се наблюдават повечето от здравословните проблеми, типични за персийските котки. Поради скъсяването на главата и сплескването на лицето, са възможни деформации на челюстта, в резултат на които може да се развият проблеми със зъбите и потенциални проблеми при хранене и пиене. Малките ноздри и мекото небце може също така да доведе до сериозни дихателни проблеми. Слъзните канали може да се отклонят от естествените си пътища, след което очите започват да сълзят и да мокрят лицето. Това може да доведе до кожен обрив и рани по лицето. Плоското лице също така увеличава вероятността от това да се развият нарушения на зрението.

Някои от гените на персийките предразполагат към развиване на бъбречна недостатъчност (наречена доминантно поликистозно бъбречно заболяване) чрез развиването на кисти в бъбрека. Това заболяване се наблюдава при една трета от всички персийски котки и при екзотичните късокосмести екземпляри през 90-те години на ХХ век. Когато започва да се провежда скрининг, проблемът излиза наяве, въпреки че се е считало, че генът е преобладаващ единствено при котките Чинчила. С помощта на този скрининг в развъдниците се работи по отстраняването на това заболяване. Винаги трябва да молите да ви бъде представен сертификат за липса на поликистозно бъбречно заболяване за котките, които ще родят домашния ви любимец.

Допълнителна информация

Ако обмисляте чифтосването на вашия екземпляр, трябва да проверите дали той не страда от проблеми, като например поликистозно бъбречно заболяване, за да е сигурно, че котилото ще се роди здраво. Потърсете съвет от ветеринар. Имайте предвид, че освен че е дълга, в своята основа козината на котката Чинчила е плътна, което означава, че те не могат да се почистват самостоятелно и стопанинът им трябва да полага ежедневни грижи за тяхната чистота.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Козина

Породата котки Чинчила изисква ежедневно разресване на козината, за да може по издължената козина да няма възли и сплъстявания. Ако козината на котката не се поддържа, тя трябва да се подстриже късо и да се остави да порасне наново. Тези зони трябва да се почистват ежедневно, за да се избегне тяхното опетняване. Нещо обичайно е очите на котката Чинчила да сълзят, а носът трябва да се почиства редовно. Коремът и вътрешната страна на опашката лесно се замърсяват с фекалии и е необходимо тази зона да се почиства по-щателно, за да избегне появата на петна и разресването на бучки.

Както при всички котки, се препоръчва провеждането на редовна ваксинация и изследване за паразити.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук