NPPE Breed Library Info Page

Бенгалска котка

Бенгалска котка

Бенгалската котка е голяма като размер, добре охранена и с много добре развита мускулатура, като опашката е дебела и сочи надолу. Дивостта в погледа на бенгалската котка се подсилва от характерната плътна и буйна козина на малки или средно големи петна. Малките уши се открояват на широката глава и големи бакенбарди, а бадемовите очи са черни по краищата. Опашката е плътна, заострена и завършва с черен връх. Няма друга порода котки, чиято козина да блести в златисто или да има ефекта на перлен прашец, типичен за някои бенгалски котки. Може да бъде много взискателна поради високите си нива на активност.

Бенгалска котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Бенгалска котка
  • Активност : Висока
Бенгалска котка
  • Шум : Високо

Произход

Бенгалската котка е сравнително нова порода, която първоначално е създадена в САЩ чрез кръстоска между азиатската леопардова котка и домашната котка. Името на бенгалската котка произхожда от латинското наименование на дивия си предшественик Felis Bengalensis (азиатската леопардова котка). Цел при създаването на домашната порода бенгалска котка е да се съхрани голямата визуална прилика с красивия й див предшественик и същевременно – да се създаде приятен член от семейството, на който може да се разчита. Бенгалските котки сега се считат за петата по популярност порода котки в Обединеното кралство.

Държава на произход

САЩ

Характер

Бенгалските котки се привързват лесно. Те са изключително енергични и игриви като характер. Бенгалските котки са интелигентни и с интерес разглеждат всичко наоколо като нещо, с което могат да поиграят. Те са подвижни, обичат да се катерят и и са с характерно силно мяучене, подобно на издаваните от кукувица звуци, чуруликане или пък на странен дрезгав глас. Бенгалските котки са от породите, които мяучат доста, и звуците им са най-разнообразни, които понякога може да са пронизителни, особено когато се окажат в непозната обстановка. За да не скучаят, се нуждаят от компания през деня, както и възможности за катерене и симулиране на лов.

Здраве

Няма наследствени дефекти, описани като порода бенгалски котки, но се предполага, че вероятността за развиване на сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия е по-висока от тази при някои породи. Някои бенгалски котки са също до известна степен по-уязвими на котешки инфекциозен перитонит.

Допълнителна информация

Докато бенгалската котка е много социално животно, което се радва на компанията на семейството, се говори, че те обичат да обхождат ареала си и странят от другите котки, дори котките да са много там.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

С късата си лъскава козина, бенгалската котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи котки, бенгалските котки поддържат много добре своята козина. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук