This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Бенгалска котка

Бенгалска котка

Бенгалската котка е голяма като размер, добре охранена и с много добре развита мускулатура, като опашката е дебела и сочи надолу. Дивостта в погледа на бенгалската котка се подсилва от характерната плътна и буйна козина на малки или средно големи петна. Малките уши се открояват на широката глава и големи бакенбарди, а бадемовите очи са черни по краищата. Опашката е плътна, заострена и завършва с черен връх. Няма друга порода котки, чиято козина да блести в златисто или да има ефекта на перлен прашец, типичен за някои бенгалски котки. Може да бъде много взискателна поради високите си нива на активност.

Бенгалска котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Бенгалска котка
  • Активност : Висока
Бенгалска котка
  • Шум : Високо

Произход

Бенгалската котка е сравнително нова порода, която първоначално е създадена в САЩ чрез кръстоска между азиатската леопардова котка и домашната котка. Името на бенгалската котка произхожда от латинското наименование на дивия си предшественик Felis Bengalensis (азиатската леопардова котка). Цел при създаването на домашната порода бенгалска котка е да се съхрани голямата визуална прилика с красивия й див предшественик и същевременно – да се създаде приятен член от семейството, на който може да се разчита. Бенгалските котки сега се считат за петата по популярност порода котки в Обединеното кралство.

Държава на произход

САЩ

Характер

Бенгалските котки се привързват лесно. Те са изключително енергични и игриви като характер. Бенгалските котки са интелигентни и с интерес разглеждат всичко наоколо като нещо, с което могат да поиграят. Те са подвижни, обичат да се катерят и и са с характерно силно мяучене, подобно на издаваните от кукувица звуци, чуруликане или пък на странен дрезгав глас. Бенгалските котки са от породите, които мяучат доста, и звуците им са най-разнообразни, които понякога може да са пронизителни, особено когато се окажат в непозната обстановка. За да не скучаят, се нуждаят от компания през деня, както и възможности за катерене и симулиране на лов.

Здраве

Няма наследствени дефекти, описани като порода бенгалски котки, но се предполага, че вероятността за развиване на сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия е по-висока от тази при някои породи. Някои бенгалски котки са също до известна степен по-уязвими на котешки инфекциозен перитонит.

Допълнителна информация

Докато бенгалската котка е много социално животно, което се радва на компанията на семейството, се говори, че те обичат да обхождат ареала си и странят от другите котки, дори котките да са много там.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

С късата си лъскава козина, бенгалската котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи котки, бенгалските котки поддържат много добре своята козина. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук