COVID-19 и домашните любимци: какво трябва да знаете

COVID-19-и-домашните-любимци-desktop
COVID-19-и-домашните-любимци-tablet
COVID-19-и-домашните-любимци-mobile

COVID-19 и домашните любимци: какво трябва да знаете

В тази статия ще откриете полезна информация и съвети как да се грижим за домашните си любимци в тези безпрецедентни времена.
усмихната жена седи с две кучета и една котка

В PURINA® вярваме, че хората и домашните любимци са по-добри заедно. Ето защо, ние имаме уверението на всички големи организации за защита на здравето на хората (СЗО, CDC) и здравето на животните (WSAVA, OIE), че домашните любимци – кучета и котки не се считат за изложени на риск от заразяване и разпространение на COVID-19. Разбираме обаче, че има несигурност как да се грижим за домашния си любимец в тези безпрецедентни времена.

Разгледайте нашите съвети в статията долу.

МОГАТ ЛИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ДА СЕ ЗАРАЗЯТ С КОРОНАВИРУСИ?

Заболяването, с което се справяме в момента, принадлежи към бета-коронавирусите. Докато нашите домашни любимци могат да бъдат засегнати от алфа-коронавирусите. Алфа-коронавирусите, нямат нищо общо с настоящото огнище на епидемията SARS-CoV-2. Важно е да се отбележи, че това са ясно различни варианти на коронавирус.

Има няколко случая на домашни любимци, които са били под карантина и тествани за COVID-19. Въпреки това нито едно от тях не е показало признаци, нито на болестта, нито на възможността да я предаде на други домашни любимци или хора. Настоящите доказателства все още категорично показват, че COVID-19 не може да бъде предаван от домашни любимци.

В неотдавнашно съобщение за пресата (20 март 2020 г.) Световна организация на ветеринарните лекари за дребни домашни животни (WSAVA) също помоли собствениците на домашни любимци да не изпадат в паника и да продължат да се грижат за своите четириноги и да се радват на тяхната компания.

COVID-19 и домашните любимци

СЪВЕТИ КАК ДА ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ ВКЪЩИ

За да поддържате безопасността на хората и животните, препоръчваме да използвате повишени предпазни мерки.

1. Спазвайте хигиената - заразените трябва да се опитват да ограничат контакта, когато е възможно. И заразените, и здравите хора трябва да избягват да си играят, да се целуват, да бъдат облизвани или да споделят храна с домашните си любимци.

2. Само в случай, че се разболеете, уговорете с някого да се грижи за вашия домашен любимец. Подгответе инструкции на видимо място с указание кой трябва да се грижи за животното като допълнителна предпазна мярка.

3. Измивайте лапите на кучетата, когато се връщате от разходки - препоръчва се да се измие цялото куче в началото на карантината, за предпочитане като се използва дезинфекционен шампоан, съдържащ напр. хлорхексидин.

4. Избягвайте контакт на вашите домашни любимци с други хора - поддържайте безопасно разстояние при разходки.

5. Ако трябва да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, първо се обадете в клиниката. Ако домашният любимец е бил в контакт със заразен с COVID-19, важно е да го уведомите, за да могат да подготвят зона за изолация.

6. Уверете се, че имате достатъчно храна и продукти за грижа за вашия домашен любимец за очаквания карантинен период. Моля, не забравяйте, че и другите имат нужда от храна, така че купувайте само това, което е необходимо.

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, АКО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ?

Ако собственикът на домашния любимец е диагностициран с COVID-19, се препоръчва да ограничи контакта с домашния любимец и да прехвърли отговорността за грижите на други членове на домакинството.

Ако не можете да направите това, трябва да ограничите контакта и да миете ръцете си преди и след като сте взаимодействали или хранили домашните си любимци. Моля, избягвайте игри, споделяне на храна и всякакви други контакти, които биха могли да доведат до облизване на лицето ви от страна на любимеца. Засега има ограничени доказателства, че домашните любимци могат да се заразят с вируса и няма доказателства, че могат да го разпространят. Но при отслабване на имунната система при хората, лесно може да приемем други патогени от животни, които са непознати за нас в ежедневието.

Следователно, по време на епидемията, не трябва да давате на домашни любимци сурова храна и да ограничите излизането на вашите котки. Към момента разходките са позволени за собственици на кучета. Те могат да извеждат домашните си любимци, но без право да се събират с други стопани на кучета.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ

1. Ако не сте в състояние да закупите обичайната храна, която вашият домашен любимец яде, опитайте се да не променяте храната внезапно и въведете новата храна постепенно в рамките на 3 до 7 дни.

2. Не позволявайте храната да отлежава в купата - влажната храна след час може да бъде източник на потенциална инфекция с патогени.

3. Броят на лакомствата не трябва да надвишава 10% от дневната доза - в зависимост от тяхната концентрация. Знаем, че е изкушаващо да им давате лакомства вместо гушкания. Но е важно да следвате ръководствата за хранене и да ги поддържате здрави.

4. Винаги давайте на вашия домашен любимец достъп до прясна вода - поне обема на една чаша за всеки 5 кг от телесното тегло на животното.

COVID-19 и домашните любимци

Това е бързо развиваща се ситуация и получаваме редовни актуализации от здравни експерти, включително Световната организация на ветеринарните лекари за дребни домашни животни (WSAVA) и Световната организация за здраве на животните (OIE). Насърчаваме ви да бъдете в крак с комуникациите от официални и достоверни източници като WSAVA, WHO и Световната организация за здраве на животните (OIE).

Вярваме, че ако успеем да бъдем добре подготвени, ще преживеем този труден период по-лесно, заедно. Бъдете здрави и в безопасност.

Световна организация за здраве на животните (OIE): ТУК

В тази статия ще откриете полезна информация и съвети как да се грижим за домашните си любимци в тези безпрецедентни времена.

Забелязване на признаци на бременност при котките

Признаци при бременност на котката ви

Сдобиването с котенца е вълнуващ и емоционален период за вас и котката ви. Преди да приветствате новите мъхести приятели в дома си, трябва да знаете как да разпознавате поява на бременност у котката си, а също и как да й осигурите възможно най-жизнерадостна бременност.
Признаци при бременност на котката ви
Признаци при бременност на котката ви
Признаци при бременност на котката ви
Признаци при бременност на котката ви

Бременност при котки

Също като при хората и котките имат своите специални периоди на плодовитост по време на който период могат да забременеят. При котките това се нарича разгонване. Котката ви ще се разгонва средно на три седмици и следователно има доста много възможности да забременее.

Ако искате да избегнете неочакваната поява на нови котета, ви препоръчваме да стерилизирате котката си преди преди първото й разгонване, защото след този момент тя вече може лесно да забременее. Тъй като създаването на поколение може да бъде стресиращо за котката ви и скъпо удоволствие за самите вас, препоръчваме ви да оставите развъждането на котки на професионалистите.

Бременността на котката обикновено продължава между 63 и 67 дни, но не е лесно да се установи точно колко ще продължи котешката бременност. Периодът на бременности при котките може да продължи от 61 до 72 дни.

Котката (родилката) често няма да показва никакви симптоми на бременност преди да изминат няколко седмици от началото на бременността. Ако имате съмнения, че котката ви е бременна, заведете я на ветеринарен лекар, за да потвърди бременността.

Ако искате да разпознавате признаците на бременност при котките, трябва да знаете, че има няколко външни симптоми, които можете да забележите след втората или третата седмица на бременността.

Признаци при бременност на котка

 • След изминаване на приблизително 15-18 дни от котешката бременност можете да забележите увеличаване и зачервяване на зърната на цицките на котката ви - симптом наричан „порозовяване“.
 • Подобно на хората бременната ви котка може да премине през етап на повръщане. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако забележите зачестяване на такива симптоми или котката ви като цяло изглежда болнава.
 • Коремът на бременната котка ще започне да се подува, но избягвайте да го докосвате, за да избегнете нараняване на неродените котета или самата котка. Може да има и други причини за подуването на корема на котката, затова я наблюдавайте внимателно за всякакви симптоми на заболяване и се посъветвайте с ветеринарен лекар, ако смятате, че има нещо необичайно.
 • Бъдещата майка постепенно ще наддаде един или два килограма (в зависимост от брой на котенцата), което е ясен сигнал, че е бременна.
 • Бременните котки обикновено имат повишен апетит в по-късните етапи на бременността, което също ще допринесе за наддаването на теглото й. Повишаването на апетита може да бъде и признак за заболяване или поява на вътрешни паразити, затова е необходим преглед при ветеринар.
 • Котката ви може да има изразен майчинско поведение, което се изразява в повече мъркане и търсене на допълнително внимание и галене от ваша страна.
 • Някои ветеринарни кабинети разполагат с апаратура, използваща ултразвук за установяване на бременността и понякога тя може да се потвърди не по-късно от две седмици след забременяването. Ветеринарният лекар би могъл евентуално да определи и колко котенца износва котката ви, но това е възможно след изминаване на не по-малко от 40 дни от началото на бременността. Имайте предвид, че при котешката бременност едно по-едро коте може да „скрие“ по-малките котета в утробата и да имате повече котета от първоначално очакваните.

Макар че котката ви би трябвало да е напълно способна сама да роди, уверете се, че имате готовност за намеса когато наближи времето за раждане. Добре е да сте готов да предложите няколко успокоителни думи и да се намесите, ако възникнат някакви усложнения.

Има няколко признака за които да следите и които показват, че котенцата са вече на път.

Легнало пухкаво коте със сини очи

Признаци на настъпващо/активно раждане

Легнала на диван котка с пухкава козина
 • Ако котката ви отказва да се храни, не може да стои на едно място и си търси усамотено място да полегне, това може да се дължи на приближаващо начало на раждането.
 • Температурата на котката ви ще спадне до 37.8°C в предходните 12-24 часа преди началото на раждането.
 • Точно преди раждането котката може да стане много гласовита, да изглежда развълнувана и постоянно да се мие.
 • Раждането трябва да започне със силни коремни контракции, последвани от изтичане на секрет от вагината й. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако този секрет е плътен и черен или има кървав цвят.
 • Котенцата трябва да започнат да се появяват скоро след изтичането на тази течност.

Повечето котешки раждания протичат гладко и не е необходима намесата ви. Признак за усложнения може да е появата на някои симптоми като изтичане на безцветен секрет и контракции на котката без да се появяват новородени котета. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако забележите някой от тези симптоми или имате някакви други притеснения. Прегледайте нашето ръководство Бременност и раждане при котките за повече информация относно раждането при котките.

Посетете веднага Purina, за да получите експертни съвети и информация относно откриване на признаци на бременност при котките и как да подготвите евентуалната бъдеща котешка майка.

Обучение на вашето кутре

Обучение на вашето кутре

Важно е в цялата емоционална суматоха около пристигането на кутрето в дома ви да не пропуснете веднага да започнете обучението му. Колкото по-скоро възпитате у него прилично поведение, толкова по-добре и за вас и за него, за да може кученцето ви да разбира основни команди и да спазва правилата в дома ви.
Кутре от породата бернско пастирско куче
Кутре от породата бернско пастирско куче
Кутре от породата бернско пастирско куче
Кутре от породата бернско пастирско куче

Първи ден в новата ви къща

Кутре от породата лабрадор на открито

Обучението на новото ви кученце трябва да започне още в деня на пристигането му в новия дом. Започнете с упражнения с които да научи името си. Използвайте го всеки пък когато си играете, храните или прегръщате и те скоро ще го разпознават и откликват на него. След като кучето ви вече знае името си, можете да започнете за го използвате в общуването си с него и да стартирате обучението на вашето кутре.

Следващата стъпка е то да свикне с нашийника и повода. В началото ще им е малко странно и затова бъдете търпеливи - ще свикне. Сложете му лек нашийник веднага, след като кутрето ви вече е у дома и се упражнявайте да го извеждате с олекотен повод. В началото ще трябва да правите тези разходки вътре и в градината, ако кучето все още не е преминало всички ваксинации. Кутрето може да е много развълнувано или да се дърпа на повода когато го извеждате. Ако кутрето се дърпа много, може да пробвате с нашийник тип „оглавник“. Този тип нашийник може да допринесе за по-спокойни разходки и по-лесно обучение - както за вас, така и за домашния ви любимец.

Социализиране с новото ви кутре

Много важно е новото ви кутре да бъде добре социализирано, за да се превърне в жизнерадостно и уверено възрастно куче.

Един от най-добрите начини да социализирате кутрето си в приятно и дружелюбна среда е да организирате празненство за кученца. Може например вашата ветеринарна клиника да организира такива събирания на кутрета които вече са получили първата си ваксина (на възраст около осем седмици). Ако те не организират такива събирания, вероятно биха могли да ви насочат към място където се провеждат такива срещи.

Срещите на кутрета позволяват на кученца на сходна възраст да прекарат забавно времето си в игри. Открийте място което се управлява от опитни дресьори на кучета или ветеринарни специалисти, защото те ще са наясно как да осигурят позитивна и приятна среда, която да спомогне за изграждане на увереност у кучето ви. Ако едно такова събитие не се провежда по подходящ начин, кутрето ви може да не хареса събитието или дори да се уплаши - ако срещата се провежда от опитни организатори, на него ще му хареса да намери нови приятели.

Срещата на кученца вероятно ще е първото събиране на кутрето ви с други кученца след напускането на котилото, а някои от кутретата на срещата вероятно ще имат поведение много различно от това на братчетата и сестричетата на вашето кутренце.

Тъй като се срещат и опознават в контролирана среда, кутретата ще получат важни жизнени уроци, като например колко важно е да не хапят, ще се научат да разпознават поведението на други кучета и техните мимики, а също и как да общуват помежду си. Тези събирания са също и прекрасна възможност кутрето ви да се запознае с дресьори на кучета, което от своя страна ще даде на кучето увереност при общуването с хора.

Инструкторите ще ви помогнат на обучите кучето си на добри обноски, като например да не проявява егоизъм по отношение на храна и играчки, да ги отстъпва когато получи команда и да не се нахвърля върху хора иззад вратата. Посредством провеждане на достатъчно тренировки у дома и с помощта на здравословни поощрителни лакомства скоро ще имате едно спокойно, жизнерадостно и възпитано куче в семейството и с него ще бъде удоволствие да се живее съвместно.

Две кученца от порода мастиф

Упражнения за обучение на кутрето ви

Когато на възраст между 12 и 16 седмици кутрето ви вече е преминало всички ваксинации, то може да премине от срещи на кутрета към посещаване на уроци за обучение. Те са много важни за развитието на кученцето ви и ще са голямо забавление и за двама ви.

В часовете за обучение ще обучавате кучето си на основни техники и команди от типа на „седни“, „долу“, „мирен“, „при мен“ - а може да го научите и на някои забавни номера като подаване на лапа за здрависване или претъркаляне. Тези уроци са възможност за обучение и на стопаните и на кучетата и ще се сдобиете със знания как да обучавате кутрето си посредством съвременни и добронамерени мотивационни практики.

При търсенето на подходящи уроци за обучение на кутрето ви се спрете на такива, които предлагат добронамереност, добра организация, забавни са и са базирани на метода на поощрението. Един обучител не трябва да се занимава с повече от шест кутрета, за да могат кучетата да не скучаят и да се поддържа интереса им към обучението. Един добър дресьор на кучета би трябвало да ви позволи да погледате работата му преди да запишете кутрето си при него, за да се уверите, че сте намерили подходящите курсове за обучение. Ако курсовете приемат твърде много кучета в една група, не са добре организирани, а също ако инструкторът крещи и наказва кучетата (или стопаните) или използва възпиращи нашийници, просто му обърнете гръб и потърсете друг курс. Вие и най-добрият ви приятел заслужавате нещо повече.

Обучението на кутрето ви спомага за изграждането на прекрасна връзка между вас, затова се насладете на всеки един момент. Успех и приятно прекарване.

Веднага щом кутрето ви е вече у дома, настава време за неговото обучение. Посетете Purina, за да получите допълнителни съвети за това как да обучавате кутрето си.

Често задавани въпроси относно кастрирането на кучета

Често задавани въпроси относно кастрирането на кучета

Довеждането на едно игриво кълбо от косми у дома е толкова забавно. Когато учите кучето си да седи на едно място и го почесвате по корема, едва ли ви минава през ума, че един ден и то ще има свои кученца.
Ретривър навън със стопанина
Ретривър навън със стопанина
Ретривър навън със стопанина
Ретривър навън със стопанина
Оранжева на цвят дом

Стерилизирането на кучета е честа и рутинна операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на кучето ви. При мъжките кучета се отстраняват тестисите, а при женските кучета се отстраняват яйчниците и понякога матката.

Dog blue

Стерилизацията се нарича също и кастрация или кастриране. Обикновено това е доста проста операция при мъжките кучета, но може да се наложи допълнителна хирургическа намеса, ако тестисите на кучето ви не са се спуснали в кожените торбички. Ако тестисите на кучето ви не са се спуснали в торбичките на възраст между шест и дванадесет месеца, то операцията по стерилизиране може да се извърши чрез хирургическа интервенция през коремната област, подобно на процедурата при женските кучета

Dog purple

За стерилизирането при женските кучета също може да се използва терминът кастрация. Тази операция е по-инвазивна отколкото при мъжките кучета и се извършва чрез хирургически разрез по дължината на корема. Можете да поискате операцията да се извърши по метода на минимално инвазивната хирургия което намалява продължителността на възстановителния период, но е по-скъпо като разходи.

Тази рутинна процедура може да предотврати здравословни проблеми при кучето ви и ще ви осигури спокойствие.

Ако смятате ад стерилизирате кучето си, свържете се възможно най-скоро с ветеринарния си лекар, за да отговори на въпросите, които неминуемо ще имате. Такива въпроси може да са свързани с възможните странични ефекти, цената на самата операция и много други.

Операцията по стерилизиране на кучето ви е изключително рутинна, а на любимеца ви ще бъде поставена упойка, за да не чувства болка по време на процедурата.

Можете да поискате женското ви куче да бъде стерилизирано посредством методите на минимално инвазивната хирургия. При нея има по-малко хирургическа интервенции и включва отстраняване само на яйчниците, което съкращава периода на следоперативни болки и времето за възстановяване.

След извършването на операцията вашият ветеринарен лекар ще постави обезболяващи инжекции на кучето ви, за да се избегнат всякакви следоперативни болки. Ще получите и противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, които да давате на кучето си по време на грижите за него у дома.

Мъжките кучета би трябвало да имат нужда от такива лекарства за не повече от ден, защото при тях процедурата обикновено не включва проникване в тялото. Женските кучета се нуждаят от приемането на тези лекарства в продължение на около три дни след операцията, за да се осигури възможно най-безболезнено и бързо възстановяване.

Има няколко предимства от стерилизирането които може да са от полза за кучето ви. Те включват намаляването на рисковете от заболявания, а също и по-спокойно поведение - ползите от процедурата зависят от пола на животното.

Benefits of neutering a male dog

Предимства от стерилизирането на мъжко куче

 • Предотвратява тумори на тестисите и намалява риска от рак на простата и други инфекции.
 • Намалява рисковете от тумори и херния в областта на ануса, които са често срещани при по-възрастни нестерилизирани кучета.
 • Може да се ограничи естественият агресивен импулс, което намалява вероятността кучето ви да получи наранявания при сбивания.
 • Предпазва кучето ви от скитане далеч от дома в търсене на партньор.
 • Може да се премахнат някои неприятни навици като например маркирането на територия или опити за чифтосване с предмети/хора.
Benefits of spaying a bitch

Предимства от стерилизирането на женско куче

 • По-малки са шансовете за заболяване от рак на цицките (рак на гърдата).
 • Предотвратява рак на яйчниците и рак на пикочната система, а също и други животозастрашаващи инфекции на пикочната система.
 • Премахва риска от непланирана бременност.

Кучето ви би трябвало да достигне полова зрелост на възраст от около шест-седем месеца, но това зависи също и от породата. Затова е най-добре да стерилизирате кучето си преди достигането на тази възраст, за да избегнете нежелана бременност.

Някои ветеринарни лекари предпочитат кучето да е преминало през един период на разгонване преди извършването на стерилизация. Това може да е трудно за осъществяване, защото кучетата могат да бъдат кастрирани само три месеца след края на периода на чифтосването, което от своя страна изисква внимателно наблюдение през промеждутъчния период.

Ползите за кучето от здравна гледна точка намаляват с възрастта и затова е добре да бъдат стерилизирани по-рано.

За да стерилизирате кучето си, трябва да запазите час при ветеринар. Преди същинската операция може да се наложи да доведете кучето си за изследвания относно алергия към упойки.

Ветеринарният ви лекар ще иска от вас да не храните кучето си вечерта преди поставянето на упойка. Налейте обичайното количество вода, но я приберете на сутринта преди процедурата, за да гарантирате, че кучето ви няма да поеме никакви течности преди операцията.

При нормални обстоятелства ще трябва да оставите кучето си при ветеринарния лекар сутринта и ще можете да си го приберете по-късно същия ден.

Orange computer

Ако искате да стерилизирате кучето си, но не можете да си позволите такъв разход, консултирайте се с местните благотворителни организации за животни.

Кучето ви е склонно към летаргия след операцията, но би трябвало да възвърне своята жизнерадост и енергичност много скоро след операцията. Процесът на възстановяване зависи от пола на кучето, защото и сложността на операцията зависи от него. Има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на приятеля си да се излекува възможно най-бързо.

Female dogs

Женски кучета

 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с домашния любимец, просто за всеки случай.
 • Упойката, използвана при операцията на кучето ви може да доведе до лека дезориентация и то да скимти или вие. Това не е нещо, за което да се тревогите, но ако продължава все пак се свържете с ветеринарния си лекар.
 • Първите няколко хранения на женското ви куче след операцията трябва да се състоят от лека храна, защото стомахът й ще бъде леко чувствителен.
 • Ще ви бъдат предоставени лекарства, които да давате на кучето си, за да подпомогнете възстановяването му. Тези лекарства може да включват обезболяващи препарати, антибиотици и противовъзпалителни лекарства.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи прегледи на третия и десетия ден след операцията, за да се провери дали процесът на възстановяване протича нормално.
 • Стерилизирането на женско куче изисква доста голям хирургически разрез, освен ако не пожелаете операция по метода на минимално инвазивната хирургия. Проверявайте редовно раната, за да се уверите, че зараства добре и се свържете с ветеринарния си лекар, ако забележите каквото и да било влошаване.
 • На кучето се поставя конусовидна яка, която ще й пречи да ближе или дращи раната си. Можете да опитате да облечете кучето си в стара тениска, ако не му е удобно с яката.
 • За да не позволите на шевовете да се отворят и да осигурите достатъчно време за зарастване на раната, не позволявайте на кучето си да скача и го извеждайте на повод, докато ветеринарният ви лекар не одобри връщане към нормален режим на живот след контролния преглед на десетия ден след операцията.
 • Ветеринарният лекар ще назначи ден за сваляне на конците, ако при операцията са използван неразграждащи се хирургически конци. Обикновено процедурата се извършва от седем до десет дни след операцията.
Male dogs

Мъжки кучета

 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с домашния любимец, просто за всеки случай.
 • Домашният ви любимец може да скимти или вие при излизането си от упойката. Не се притеснявайте - това може да се дължи просто на дезориентираност. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако това състояние продължава.
 • При кучетата може вследствие на упойката да се проявят стомашни разстройства. Можете да им помогнете да ги избегнат като след операцията първите няколко хранения се състоят от лека храна.
 • Не забравяйте да дадете на кучето си лекарствата, предписани от ветеринарния лекар във връзка със следоперативните грижи. Тези лекарства може да включват обезболяващи препарати, антибиотици и противовъзпалителни лекарства.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи контролни прегледи на третия и десетия ден след операцията, за да проследи възстановителния процес.
 • Кучето ви може да излезе навън в деня след операцията, но трябва да го извеждате на повод докато не ветеринарят ви не одобри нормални разходки след прегледа на десетия ден от операцията.
 • На кучето се поставя конусовидна яка, която му пречи да ближе или дращи раната си. Яката обикновено се сваля на десетия ден след операцията. Ако този уред дразни кучето ви, можете да пробвате да му облече специална блуза за домашни любимци.
Weight gain

Наддаване на тегло

Понякога стерилизирането води до натрупване на килограми, но операцията не е пряко свързана с наддаването на тегло. Същевременно хормоналната промяна вследствие на кастрацията може да доведе до загуба на естествените инстинкти за търсене на любовен партньор. От своя страна това води до по-ниска физическа активност и кучето може да качи някой и друг килограм.

Можете да помогнете на домашния си любимец да запази добрата си физическа форма чрез редовни упражнения и като намалите количеството на приеманите калории чрез по-малки порции храна. Прочетете нашата информация относно Поддържане в добра форма и здраве за още насоки. Можете също така да преминете към диета с по-малко калории. Някоя от нашие по-леки храни може да бъде полезна:

Няколко са възможните недостатъци на това да не кастрирате кучето си и те зависят от неговия пол. Трябва добре да обмислите тези фактори преди да решите да не стерилизирате кучето си.

Disadvantages of an un-neutered male dog

Неудобства при нестерилизирано мъжко куче

 • Има по-голям шанс кучето да скита далеч от дома в търсене на партньор.
 • Кучето може да е по-агресивно и сбиванията с други кучета са по-вероятни.
 • То може да проявява по-доминиращо поведение от типа на отъркване или уриниране, за да маркира територия.
Disadvantages of an un-spayed bitch

Неудобства при нестерилизирано женско куче

 • Женското куче се разгонва веднъж на всеки осем месеца, а този период продължава до три седмици. В периода на разгонване на кучето ви ще трябва да го пазите внимателно от любовно настроени мъжки кучета.
 • Докато е разгонено, женското ви куче ще има менструация и ще отделя секрет с доста неприятна миризма.
 • Може да забременее. Грижите за ново поколение кученца може да изисква доста разходи. Малко вероятно е да реализирате печалба, дори ако смятате да продавате кутретата. Най-добре да оставите развъждането на кучета в ръцете на професионалните развъдници и гледачи на кучета.

При кучетата най-често няма ясно изразени симптоми на бременността преди тя да е доста напреднала. Можете да прочете повече относно признаците на бременността на нашата Откриване на признаци на бременност страница.

Ако се съмнявате, че кучето ви е бременно, поискайте потвърждение от ветеринарен лекар. Би могло да е възможно стерилизиране на кучето ви докато е бременно, което ще прекрати бременността и ще предотврати бъдеща бременност.

Ветеринарният ви лекар може да ви даде повече информация, за да решите дали да стерилизирате кучето си докато е бременно.

В крайна сметка решението зависи само от вас, но трябва да бъде взето отчитайки кое е най-добро за кучето ви и самите вас. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, ако имате още въпроси във връзка със стерилизирането на вашето куче.

Довеждането на едно игриво кълбо от косми у дома е толкова забавно. Когато учите кучето си да седи на едно място и го почесвате по корема, едва ли ви минава през ума, че един ден и то ще има свои кученца.

Често задавани въпроси за кастрирането на котки

Често задавани въпроси относно кастрирането

Довели сте нов мъхнат любимец в семейството и това е фантастично! Трудно е да си представите, че някой ден котето ви може да си има свои котенца, докато все още самото то е малко и пухкаво коте.
Почиваща си черна котка
Почиваща си черна котка
Почиваща си черна котка
Почиваща си черна котка

Често задавани въпроси относно кастриране на котки и котенца

Кафява на цвят котка си почива

Довели сте нов мъхнат любимец в семейството и това е фантастично! Трудно е да си представите, че някой ден котето ви може да си има свои котенца, докато все още самото то е малко и пухкаво коте.

От друга страна, тъй като котката ви достига полова зрелост на възраст между четири и шест месеца, тя би могла да роди докато все още е във възрастта на коте, а не напълно пораснала котка. Затова бидейки стопанин на котка трябва отрано да започнете да мислите за нейната стерилизация.

Стерилизирането на котката води до избягване на непланирана бременност и може да я предпази от определени болести.

Кастрирането на котката ви не бива да е стресиращо преживяване. Нашият екип PetCare може да ви осведоми за всичко, което ви е необходимо да знаете относно стерилизацията, за да вземете най-доброто решение за вас и вашата котка.

Кастрирането или стерилизацията е честа и обичайна практика, която включва отстраняване на репродуктивните органи на котката. Термините стерилизация и кастриране са синоними.

Purple cat icon

Кастрирането при женските котки включва отстраняване на яйчниците и матката, макар понякога да се отстраняват само яйчниците. Обикновено това се извършва посредством малък хирургически разрез от лявата страна на тялото. Операцията може да се извърши и посредством подобна хирургическа намеса по дължината на корема.

Blue cat icon

При мъжките котки се отстраняват тестисите. Процедурата е много по-проста при мъжките котки и не изисква шевове или залепване.

Операцията по стерилизиране е много проста, а на котката ви ще бъде поставена упойка, за да не чувства болка по време на процедурата.

След извършването на операцията вашият ветеринарен лекар ще постави обезболяващи инжекции на котката ви, за да се избегнат всякакви следоперативни болки. Също така трябва да ви предпишат лекарство против възпаление и обезболяващи препарати, които да използвате у дома.

Мъжките котки би трябвало да имат нужда от такива лекарства за не повече от ден, защото при тях процедурата не включва проникване в тялото. Женските котки се нуждаят от лекарствата за период от около три дни, за да се подпомогне тяхното бързо и безболезнено възстановяване.

Стерилизирането на котката води до множество ползи за вашия домашен любимец. Котката ви например ще е по-малко податлива на някои болести и ще се избегне нежелано забременяване. Някои други ползи от стерилизирането на котката включват:

 • Премахване на някои неприятни навици, свързани с половата зрялост, като например маркирането на собствена територия чрез силно миришещи капки урина.
 • Стерилизираните котки по-рядко скитат далеч от дома, което ги предпазва от пътни инциденти и сбивания с други котки.
 • Вашият домашен любимец би могъл да стане по-любвеобвилен. Женските котки биха могли да станат по-добродушни.
 • Намаляване се рискът от заболяване от определени болести, включително котешка левкемия и котешка имунна недостатъчност.
 • Понижаване на рисковете женската ви котка да развие пикочни инфекции.
 • По-малко вероятно е женската ви котка да развие рак на гърдите, ако бъде стерилизирана в по-ранно възраст.

Препоръчваме ви да стерилизирате котето си преди да е достигнало полова зрялост и да е способно да ражда. Тази възраст обикновено е между четвъртия и шестия месец от живота на котката. Не е трудно да разберете кога котката ви навлиза във възрастта на пубертета, защото женските котки започват да издават силни призивни звуци, а котараците започват да маркират територията си с урина.

Някои приюти за животни и ветеринарни кабинети препоръчват ранно кастриране на котките, някъде около 12-та седмица след раждането и дори по-рано.

Дръжте котката си вътре докато не бъде стерилизирана, за да я предпазите от нежелана бременност.

За да стерилизирате котката си, трябва да запазите час при ветеринар. Преди същинската операция може да се наложи да доведете котката си за изследвания относно алергия към упойки.

Ветеринарният ви лекар ще ви каже да не храните котката си вечерта преди поставянето на упойка. Дайте й нормалното количество вода, но приберете водата на сутринта преди операцията, за да не поема течности преди хирургическата интервенция.

При нормални обстоятелства ще трябва да оставите котката си при ветеринарния лекар сутринта и ще можете да си я приберете по-късно същия ден.

Orange online icon

Ако искате да стерилизирате котката си, но не можете да си позволите такъв разход, консултирайте се с местните благотворителни организации.

Всички котки са склонни към летаргия след операцията, но би трябвало да възвърнат жизнеността си много скоро след това. Освен това процесът на възстановяване протича различно при мъжките и женските котки, защото хирургическата намеса е различна. Можете да сторите няколко неща, за да помогнете за възстановяването на вашия котарак или котка след стерилизацията.

Мъжки котки

 • Стерилизирането не би трябвало да има странични ефекти при мъжките котки.
 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с котарака, просто за всеки случай.
 • Ветеринарният ви лекар би трябвало да ви даде противовъзпалителни и обезболяващи лекарства за котката - котаракът се нуждае от тях само през първия ден след операцията.
 • Котаракът може да излезе нормално навън на следващия ден след стерилизацията.

Женски котки

 • Женските котки се нуждаят от по-дълъг период на възстановяване, защото при тях операцията за стерилизиране включва по-интензивна хирургическа намеса.
 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с котката, просто за всеки случай.
 • Ветеринарният ви лекар би трябвало да ви даде противовъзпалителни и обезболяващи лекарства за котката - тя ще трябва да ги приема в течение на около три дни след операцията.
 • Котката ви ще трябва да носи коничен ограничителен пояс, който да я предпазва от разчесване или дъвчене на шевовете на раната.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи контролни прегледи на третия и десетия ден след операцията. Не пускайте котката си навън преди ветеринарният лекар да одобри извеждането след изтичането на десет дни от операцията. След това котката ви може да се забавлява по обичайния начин.
 • Ако при операцията са използвани неразграждащи се хирургически конци, ветеринарният ви лекар трябва да назначи повторна дата за посещение за сваляне на конците. Обикновено тази дата е след седем до десет дни след извършване на операцията.
Purple food icon

Наддаване на тегло

Понякога стерилизирането е свързано с наддаване на тегло. Макар наддаването на тегло да не е свързано пряко с операцията, тази хирургическа намеса може да спре търсенето на партньор за чифтосване. Това води до по-малко движение и съответно котката може да наддаде няколко килограма.

Ако забележите, че домашният ви любимец наддава на тегло, можете да поддържате кондицията им като си играете с тях или ги разхождате на каишка. Използвайте нашето ръководство със съвети за котешки игри, за да почерпите идеи за упражнения за котката си. КЪМ СТАТИЯ СЪС СЪВЕТИ ЗА ИГРИ

Може също така да промените хранителния режим - някоя от нашите по-леки храни може да помогне:

Blue medical icon

Проблеми с пикочната система

Вашият домашен любимец може да е по-склонен към проблеми с пикочната система след стерилизирането. Ако забележите някакви промени в навиците за уриниране на котката ви - например по-често уриниране, напъване без уриниране или уриниране на кръв - консултирайте се с ветеринарния си лекар.

 • Котката ви ще се разгонва приблизително през три седмици след достигането на полова зрялост. По време на този период тя може да мяука на висок глас и да бъде много неспокойна, което да предизвика неудобства за вас.
 • В периода на разгонване на котката ви ще трябва да я пазите внимателно от любовно настроени котараци, за да избегнете забременяването й.
 • Котката ви може да роди до три пъти в годината, а при всяко раждане може да има до шест котенца. Това може да бъде доста скъпо от финансова гледна точка.
 • Котката ви може да е по-склонна да скита далеч от дома, което увеличава рисковете да попадне в пътен инцидент.
 • Котараците, които не са стерилизирани, са по-склонни към агресия и е по-вероятно да се бият с други котки. Това ги излага на риск от нараняване и разпространение на болести.
 • При нестерилизираните женски котки е по-висок рискът от развиване на рак на гърдите когато достигнат възраст от около шест-седем години. Редовно проверявайте котката си за възпаления в областта на цицките и ако откриете нещо обезпокоително се свържете с ветеринарния си лекар.
Котка която някой гали

Обикновено при котките няма някакви видими физически симптоми преди настъпването на втората или третата седмица от бременността.

Ако смятате, че е възможно котката ви да е бременна, свържете се възможно най-бързо с вашия ветеринарен лекар за потвърждение. Прочетете съветите ни относно откриване на признаци на бременност, за да знаете какви симптоми да търсите.

Признаци на бременност при котки

Би могло да е възможно стерилизиране на котката ви докато е бременно, което ще прекрати бременността и ще предотврати бъдеща бременност.

Вашият ветеринарен лекар би трябвало да може да ви даде повече информация относно стерилизиране на котката ви при състояние на бременност, което ще ви помогне да вземете окончателно решение.

Кастрирането на котки и котета зависи от конкретните обстоятелства. Обмислете кое е най-добро за вас и котката ви преди да вземете окончателно решение.

Посетете Purina още днес, ако обмисляте кастриране или ограничаване на репродуктивната функция на котката ви, за да откриете информация и съвети относно кастрирането на вашия котешки приятел.
Subscribe to
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.