Изготвяне на персонална диета за кучето ви

Всяко куче е различно и затова е добре да знаете, че съществуват много различни храни за кучета, предназначени за всякакви нужди - от регулиране на теглото до храни в случай на заболяване.
Мъж говори на кучето си навън
Мъж говори на кучето си навън
Мъж говори на кучето си навън

Увредено здраве

През последните около 20 години бе отбелязан огромен напредък при диетичните храни (известни и под наименованието „терапевтични“ или „функционални“ диети) и в момента те са основен елемент в дейността на съвременните ветеринарни практики. Освен че предоставят идеалния набор от хранителни съставки за едно здраво и жизнерадостно куче, тези специални диети за домашни любимци са разработени да отговарят на специфичните хранителни изисквания които евентуално би могъл да има домашният ви любимец. Специалните диети за кучета са налични и в разновидности, предназначени за кучета възстановяващи се от болести, независимо дали става въпрос за хирургическа операция или за тъжните случаи на купени кучета, които трябва да бъдат лекувани от недохранване.

Оранжево лого на храна

Препоръчаните от ветеринар диети и предписаните от ветеринар храни за кучета могат да предложат правилна хранителна формула за кучета, които страдат от:

Специфично здравословно състояние

Специфично здравословно състояние

 • Алергия или чувствителност към храна
 • Дерматити и възпаления на кожата
 • Гастроентерологични заболявания от типа на възпаления на червата, запек, повръщане и диария
 • Захарен диабет
 • Панкреатит
 • Хронично бъбречно заболяване
 • Болести на пикочната система и пикочния мехур
 • Заболявания на черния дроб
 • Застойна сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане или задържане на течности
 • Възпалителни заболявания на ставите (или при здрави кучета, предразположени към ставни заболявания)
 • Затлъстяване

Алергии

Също като при хората, алергиите са необичайни реакции на имунната система спрямо определена храна или вещество. Нещо което е напълно безвредно за повечето кучета може да се окаже неприятно или животозастрашаващо за куче, имащо алергия към такива вещества. За щастие истинските алергии са редки и не трябва да бъдат бъркани с по-честите и много по-леки „непоносимости“ към храна. Повечето алергии биват откривани при млади кучета, но наследствените фактори, някои болести и дори излагането на определено вещество могат да доведат до поява на алергии във всяка възраст, съответно не е зле да наблюдавате за необичайни симптоми след хранене.

С какво да храните кучето си

Куче и икона на увеличителна лупа

Често срещаните симптоми на алергия при кучетата включват:

Кожни проблеми - сърбеж и зачервяване с поява на опадала козина, често по краката, муцуната, подмишниците и/или слабините и хълбоците.

Множествени инфекции на ушите.

Стомашно-чревни заболявания от типа на повръщане и/или разстройство

Проблеми с дишането (макар такива да са редки).

Свържете се веднага с ветеринарния си лекар, ако забележите някой от описаните по-горе симптоми. Откриването и диагностицирането на алергии може да е трудно, защото симптомите им са доста неспецифични и често приличат на други заболявания. Може да се наложи ветеринарният лекар да извърши по-обстоен преглед, за да открие проблема и да излекува кучето ви.

Най-ефективният метод за тестване на алергия се нарича изследване по метода на изключващата диета, при което кучето временно се постава на диета от лека храна, която храна често е хипоалергенна. Това означава, че в храната има толкова малки количества протеин, че тя не може (или много рядко може) да предизвика алергична реакция. Вашият ветеринарен лекар би могъл също така да препоръча диета на основа на въглехидрати и протеини, които вашето куче досега не е приемало - от типа на сьомга и ориз. Такива съставки са включени в някои храни за кучета на Purina, предназначени за животни с алергии:

Лого на Purina Veterinary Diets
Pro plan

Тези диети трябва стриктно да се спазват и докато трае диетата трябва да спрете да храните домашния си любимец с допълнителни специалитети от типа на лакомства или пикантни парченца, включително от вашата трапеза. Това може да е трудно, особено ако искате кучето ви да се чувства обичано, но си струва да откриете къде точно е проблема.

В края на тази изключваща диета ветеринарният лекар трябва да провери състоянието на кучето ви. Ако няма подобрение по време на изследването чрез диета, то може да се наложи допълнително изследване, за да се установи какво причинява здравословните проблеми. Ако няма подобрение, следващата стъпка е постепенно да се добавят протеини към диетата, за да се открие съставката, която води до нежелана реакция. Ако симптомите се проявят отново при определена храна, то значи сте открили какво причинява алергията, след което можете да пробвате специална храна за кучета с алергия.

Този процес на елиминиране изисква време и търпение, а кучето ви може да бъде насочено към специалист, който да следи изследването чрез диета, ако симптомите са много силно изразени или ако се проявяват при повече от една храна. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако подозирате, че кучето ви може да има алергия или ако се интересувате от допълнителна информация относно кучешките алергии.

Кучета с наднормено тегло

Куче с наднормено тегло седи в тревата

По прогнозни данни обезпокоителните 33 процента от кучетата имат наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Причината е твърде проста - поемане на твърде много храна и недостатъчно движение, за да се изгорят приеманите калории.

Можете са се справите с проблема като проверите колко калории поема кучето ви чрез храната и колко калории изгаря чрез физическа активност. След това можете да регулирате храната им спрямо определен хранителен режим и да увеличите физическата активност чрез допълнителни разходки. Имайте предвид, че даването на по-малко от обичайното количество храна не е решение, защото може да доведе до загуба на баланса на приеманите хранителни вещества или до липса на хранителни съставки. Ако сте проверили показателите за физическо състояние на вашето куче и знаете, че са над идеалните показатели за кучето ви, то ще се храни и сваля килограми много по-ефективно, ако премине на специално разработена диета за отслабване на кучета. Освен това кучето няма да може да се оплаче от недостатъчно количество храна.

Някои от водещите продуктови марки на Purina предлагат специални диети за кучета, разработени да задоволяват нуждите от лечение на конкретни болести или за осигуряване на специален хранителен режим.

Лого на Purina Veterinary Diets
Лого на храни Purina Pro-plan

Хранене на кучета и кутрета от дребни породи

При храненето на кучета от дребни породи трябва да помните, че макар устата и стомаха на тези кучета да са малки, изискванията им спрямо количеството на поеманите калории са големи. Знаете ли например, че едно куче от порода померански шпиц се нуждае от два пъти повече калории на килограм от теглото си отколкото немския дог.

Хранителните формули за дребни породи са разработени именно да отговарят на тези твърде различни нужди. Те са богати на хранителни вещества и на калории (което е добре за по-бързия метаболизъм и по-малък обем на стомаха на тези породи) и съдържат повече протеин, мазнини за осигуряване на допълнителни калории и лесно усвоими въглехидрати. Тези храни съдържат и допълнителни количества витамин В за регулиране на метаболизма. Парченцата храна в сухите храни от тези марки са с по-дребни размери, за да са по-лесни за приемане.

Рунтаво куче от порода на кучета играчки в тревата
Зелена икона на куче

Как да храните дребно куче

 • Ако малкият ви по размери приятел има нормално тегло и не е поставен на диета от ветеринарния ви лекар, само от вас и вашето куче зависи каква храна ще изберете - мокра или суха, а може би смес от двата вида храна.
 • Необходимо е да спазвате указанията върху опаковката, но ако е възможно хранете кучето си често и по малко - два или три пъти а ден. Дребните кучета изразходват калории по-бързо и съответно разделянето на храненето на няколко пъти през деня ще им помогне да са енергични през целия ден.
 • Хранете кучето на място където може да се нахрани на спокойствие, особено ако имате и други кучета, които са склонни да тършуват в порцията на другото куче.
 • Хранете кучето си на пода, за да яде по-бавно и да не гълта цели хапки.
 • Редовно следете физическото състояние на кучето си и внимавайте да не преяжда, защото неговите по-дребни стави и крайници се натоварват, а може да се натрупат и килограми в коремната област, което да доведе до диабет или сърдечни заболявания.
 • Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако не сте сигурни как или колко често да храните дребно куче.

Марките храни на Purina предлагат няколко специални хранителни формули за дребни кучета, които са разработени за нуждите на породи с дребни представители. Използвайте горния селектор на марки, за да откриете подходящия продукт за кучето си.

Лого на Purina Pro plan

Хранене на кучета и кутрета от едри породи

Едро куче се разхожда сред дърветата

Представителите на едрите кучешки породи, също като дребните кучета, има свои специфични хранителни нужди. Възрастните едри и много едри породи например се нуждаят от по-малко калории на единица тегло, тъй като едрите кучета обикновено имат по-бавен метаболизъм от дребните.

Синя икона на куче

Как да храните едри кучета

 • Кучетата от едри породи имат навика да излапват храната си на едри хапки, което може да доведе до проблеми с храносмилането. Можете да им помогнете да поемат храната си по-умерено като има давате две по-малки порции на ден вместо една голяма.
 • Не карайте кучето си да извършва физически упражнения един час преди и след хранене, защото едрите и много едри породи кучета са особено склонни към подуване на корема и усукване на червата (нарича се още усукан корем, завъртане на стомаха или волвулус), което е състояние, изискващо спешна медицинска помощ. Симптомите включват подуване на стомаха, гадене и израз на силно неразположение. Свържете се веднага с ветеринарния си лекар, ако имате някакви подобни опасения относно състоянието на едрото си куче.
 • Количеството на храната зависи от породата на кучето и начина му на живот, а също и от избраната храна - например дали го храните със специална храна за много едри породи кучета. Винаги внимателно се запознавайте с указанията на опаковките на храните за много едри породи, защото инструкциите съдържат информация как да определяте количеството на храната в зависимост от размерите на породата и възрастта. Имайте предвид, че тези указания са общи и можете да правите леки корекции, за да поддържате кучето си в оптимално физическо състояние.
 • Хранете кучето си на тихо и спокойно място, далеч от шумотевицата на дома, а ако имате и други кучета не е лошо да ги храните отделно, за да се избегнат суматохи и кражби на храна едно от друго.
 • Поставянето на купичката за храна на едно куче на по-високо може да помогне за предотвратяване на храненето на едри хапки и съответно поява на стомашни проблеми.
 • Ако сте загрижени за теглото на куче от едра или много едра порода, най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар. Може да е уместно да предложите специално разработена лека храна. Те съдържат по-малко мазнини, но имат всички необходими за кучето ви витамини и минерали, така че то ще се радва на балансирано хранене въпреки по-малкото калории.

Няколко от водещите марки на Purina предлагат хранителни формули, разработени специално за нуждите на едри и много едри породи, а всяка от тези храни е резултат от прилагане на най-новите научни разработки в областта на качеството, вкуса и храненето. Научете повече за това кой продукт е най-добър за кучето ви и за вас посредством показващите се по-горе продукти.

Лого на храни Purina Pro-plan
Икона на червен телефон

Ако искате да получите допълнителна информация относно персонализирането на хранителния режим на вашето куче или имате някакви други въпроси, свържете се с нашия ЕКИП ЕКСПЕРТИ ОТ ОТДЕЛ PETCARE